Gjærdeling i Oslo

Er det ikke egentlig ganske tullete å tømme ut gjærkaker etter bruk når det er såpass mange hjemmebryggere i Oslo som kunne hatt glede av den til sine brygg? Jeg hadde i alle fall ikke hatt noe imot å avse litt slurry om en medbrygger banka på døra med en kopp eller to på kvelden etter endt tapping på fat/flasker, dersom noen skulle ha bruk for akkurat den gjær-strainen. Om man ville, så kunne man jo ha lagt ut på forumet typen gjær og hvor/når den kan hentes (kan kombineres med denne oversikten kanskje?).

Man har jo såklart den ulempen at man ikke aner hvor nøye forrigemann har vært med reinhold dersom man ikke kjenner vedkommende, men om man legger ved litt info om hvordan gjæren er behandla, om det er brukt gjærnæring, og OG på forrige brygg og forrige bryggs øltype (f. eks. litt kjedelig å bruke IPA-gjær på en øl med lite humlepreg), så vil man i alle fall ha en viss formening om formen til gjæren, og kan gjøre seg opp ein mening på om man vil ta sjansen eller ikke.

F. eks. noe slikt:
Strain: wlp007
Øltype på forrige brygg: IPA
Starter til forrige brygg: 1 trinn 2 liter 1040
Liter på forrige brygg: 24
OG på forrige brygg: 1066
Gjærnæring brukt: Ingen
Brukt på antall brygg: 1
Tid på gjæringskar: 3 uker
Vasket: Nei
Sted: http://maps.google.com/maps/ms?hl=e....002411&t=h&z=19&iwloc=0004a54acf6ac403d3a93 Kan hentes: søndag kveld etter 18.00
Slurrymengde: Dunno, kanskje 2,5 dl?

(kan linke til ditt sted ved å trykke på ditt sted på medlemskartet, trykke "more" og "send", og så kopiere linken)

Om man henter gjær av andre forutsette dette selvsagt at man også er villig til å dele videre sjøl.

Er dette noe som kan funke? Hadde i alle fall lyst til å lufte ideen og høre om det var flere som kunne være interessert i noe sånt :)
 
Dette høres ut som en meget god idé. Satt nettopp og tenkte over hvor bortkastet det var med all den gamle slurryen jeg må kaste ut som ikke ble brukt til noe. Jeg er absolutt interessert.
 
Bortsett fra at dette er noe dårlig nytt for bryggerbutikkene er jo dette ett knallbra tiltak, noe som jeg selv skulle ønske vi kunne gjøre mellom oss i Stavanger.
 
For de som måtte være interessert i å eksperimentere med dem, så har jeg slants av brettanomyces anomalus og «gjelleråsen-gjær». Å dyrke opp fra slants er fullt overkommelig for alle som har en magnetrører og en halvliters kolbe.

Hadde en infeksjon med en surbakterie som jeg lurer på å rendyrke også, men må eksperimentere litt mer med den først.
 
Ups, tenkte ikke over at jeg måtte stikke om idag. Jaja, da får jeg sette av litt slurry og dra i gang det her.

Strain: wlp007
Øltype på forrige brygg: IPA med masse amarillo
Starter til forrige brygg: 1 trinn 2 liter 1040
Liter på forrige brygg: 24
OG på forrige brygg: 1066
Gjærnæring brukt: Ingen
Brukt på antall brygg: 1
Tid på gjæringskar: 3 uker
Vasket: Nei
Sted: http://maps.google.com/maps/ms?hl=e....002411&t=h&z=19&iwloc=0004a54acf6ac403d3a93 Kan hentes: torsdag 14. juli, ellers er jeg ikke tilbake i byen før tirsdag kveld tror jeg.
Slurrymengde: 2 glass med litt over 2 dl i hvert (tacosaus-glass)

Om noen er interesserte så kan det være greit å ta med eget glass å ha det i så jeg ikke går tom for glass her i huset, evt. bytte i et tomt glass :p Har også mulighet til å møte på Tveitasenteret om det blir vanskelig å finne veien opp til Krokstien.
 
Jeg kunne godt tenke meg et glass av sistnevnte(eller to hvis det ikke er flere om beinet). Tveitasenteret høres svært greit ut, da jeg ikke er særlig kjent oppe på hellerudtoppen.
 
Jeg kunne tenkt meg et glass av slurryen hvis ikke alt er gitt bort :)
 
Skal høre om han skal ha begge to eller om det holder med ett glass, så gir jeg deg beskjed. Tenker være uttafor Tveitasenteret 1830 ca.
 
Noen som tilfeldigvis har noe wit-gjær liggende? :)

Edit: Kunne forresten Safbrew WB-06 funka til wit? Har noe av den i kjøleskapet.
 
Heps!

Mye og på kort varsel er mitt mellomnavn. Så here goes:
------------------------------------------------------------------------------
Strain: WLP009
Øltype på forrige brygg: Australian sparkling ale / Engelsk IPA
Starter til forrige brygg: 3 trinn 2 liter 1040 / så slurry
Liter på forrige brygg: 24 / 24
OG på forrige brygg: 1053 / 1050
Gjærnæring brukt: Wyeast
Brukt på antall brygg: 2
Tid på gjæringskar: 2 uker / 2,5 uker
Vasket: Bare skylt lett i kokt, avkjølt vann
Sted: Helsfyr, eller vi kan møtes i eller på vei ut av byen. (918 15 265)
Kan hentes: i dag, 10. august, helst mellom kl 12.00 og 16.00.
Slurrymengde: 1 glass med ca 7 dl (magnum sylteagurk). Ta evnt med eget glass.
------------------------------------------------------------------------------
 
RawRoffe skrev:
Heps!

Mye og på kort varsel er mitt mellomnavn. Så here goes:
------------------------------------------------------------------------------
Strain: WLP009
Øltype på forrige brygg: Australian sparkling ale / Engelsk IPA
Starter til forrige brygg: 3 trinn 2 liter 1040 / så slurry
Liter på forrige brygg: 24 / 24
OG på forrige brygg: 1053 / 1050
Gjærnæring brukt: Wyeast
Brukt på antall brygg: 2
Tid på gjæringskar: 2 uker / 2,5 uker
Vasket: Bare skylt lett i kokt, avkjølt vann
Sted: Helsfyr, eller vi kan møtes i eller på vei ut av byen. (918 15 265)
Kan hentes: i dag, 10. august, helst mellom kl 12.00 og 16.00.
Slurrymengde: 1 glass med ca 7 dl (magnum sylteagurk). Ta evnt med eget glass.
------------------------------------------------------------------------------

Noen som hentet det?
 
Niks.
Satte det i kjøleskapet til Bård her inne siden jeg ikke lenger bor i byen. Kanskje han har det enda?
Bååååård?
 
Strain: WLP670, American Farmhouse blend
Øltype på forrige brygg: Saison
Starter til forrige brygg: 1 l
Liter på forrige brygg: 19
OG på forrige brygg: 1062
Gjærnæring brukt: WLN1000 HB
Brukt på antall brygg: 1
Tid på gjæringskar: 3 uker
Vasket: Nei
Sted: Tveita. Kan tas med til storo mandag, tirsdag og onsdag.
Ca 3-4 dl. Ta med glass :)

og

Strain: WLP028, Edinburgh ale yeast
Øltype på forrige brygg: Dry stout
Starter til forrige brygg: 1 l
Liter på forrige brygg: 19
OG på forrige brygg: 1058
Gjærnæring brukt: WLN1000 HB
Brukt på antall brygg: 1
Tid på gjæringskar: 3 uker
Vasket: Nei
Sted: Tveita. Kan tas med til storo mandag, tirsdag og onsdag.
Ca 1 liter tynn slurry. Ta med glass :)
 
Fredrik R skrev:
Strain: WLP670, American Farmhouse blend
Øltype på forrige brygg: Saison
Starter til forrige brygg: 1 l
Liter på forrige brygg: 19
OG på forrige brygg: 1062
Gjærnæring brukt: WLN1000 HB
Brukt på antall brygg: 1
Tid på gjæringskar: 3 uker
Vasket: Nei
Sted: Tveita. Kan tas med til storo mandag, tirsdag og onsdag.
Ca 3-4 dl. Ta med glass :)

og

Strain: WLP028, Edinburgh ale yeast
Øltype på forrige brygg: Dry stout
Starter til forrige brygg: 1 l
Liter på forrige brygg: 19
OG på forrige brygg: 1058
Gjærnæring brukt: WLN1000 HB
Brukt på antall brygg: 1
Tid på gjæringskar: 3 uker
Vasket: Nei
Sted: Tveita. Kan tas med til storo mandag, tirsdag og onsdag.
Ca 1 liter tynn slurry. Ta med glass :)

Letter deg gjerne for sistnevnte. Skal jeg ta med et glass til å tappe slurry på, eller et glass for å erstatte et av dine glass?
 
Ta med et glass å helle over på. Får ikke lov av bestyrerinna til å gi bort norgesglassene  ::)
 
Fredrik R skrev:
Ta med et glass å helle over på. Får ikke lov av bestyrerinna til å gi bort norgesglassene  ::)

Hva står gjærkulturen i for øyeblikket? Hvis du vil helle over i et sanitert norgesglass før jeg henter (for renslighets skyld), så har jeg noen norgesglass i prima tilstand jeg kan erstatte det med.
 
Tilbake
Topp