Gammel gjær og dårlig tid til brygging.

Var og plukket opp noe gjær tidligere idag. Hadde planlagt å ta med tre rør, men av en eller annen grunn sa hjernen promp og jeg tok bare med meg to rør.

Gjæren har viability på 45%
Planen er å brygge 33 liter OG .61.

Trenger 370 får 295. Men hvor lang tid tar det? Planen er jo å brygge i morgen. Rekker jeg å klemme inn en halv starter til før pitching og pitche hele greia (2.5L) ?
 
Det er alltid bedre å lage starter enn å la være.  Det er alltid bedre å brygge enn å la være:)Er det ale du planlegger, så kan du fint pitce hele starteren.
 
Det ordnet seg. Har alltid defaulted til Zaonasheff når det kommer til gjærkalkulatorer. Men såb ble jeg nysgjerrig på hvem denne K. Troester er og fant ut at det lå litt mer vitenskap bak de utregningene enn zainasheff sine.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Hehe. Sånn gjør jeg også. Melder NRK dårlig vær, så så stoler jeg som regel på TV2.no om de melder bra.
 
Hehe. Vel i dette tilfellet så fuktet NRK fingeren og stakk den i været mens tv2 faktisk gjorde research. Såvidt jeg har skjønt iallefall.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Miguel skrev:
Det ordnet seg. Har alltid defaulted til Zaonasheff når det kommer til gjærkalkulatorer. Men såb ble jeg nysgjerrig på hvem denne K. Troester er og fant ut at det lå litt mer vitenskap bak de utregningene enn zainasheff sine.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

På hvilken måte da??
 
Nå var det vel aldri slik at Jamil "fuktet fingeren og stakk den i været". Kai Troester har lagt ut resultatene fra celletellingene sine. Jamil holdt på med celletellinger i startere i et par år for å utvikle kalkulatoren sin, men har ikke lagt ut resultatene sine i noen blog...
 
Gahr skrev:
Nå var det vel aldri slik at Jamil "fuktet fingeren og stakk den i været". Kai Troester har lagt ut resultatene fra celletellingene sine. Jamil holdt på med celletellinger i startere i et par år for å utvikle kalkulatoren sin, men har ikke lagt ut resultatene sine i noen blog...

Aha. Jeg leste at Jamil ganget opp C.White sine resultater uten magnetrørerer. Hvis det stemmer så hadde han nok grunnlag for det. Men fikk bare inntrykk av at Kai hadde gjort mer research med magnetrører.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
Odland skrev:
Noen stakk iallefall en fuktet fing i lufta og det var ikke Jamil ;)

Ser man på kalkulatoren, så kan man i hvert fall mistenke at fuktig finger i lufta har vært en viktig del av grunnlaget. Dessverre neketr Jamil å gi ut noe informasjon om hva som ligger bak, så akkurat hva han har gjort er litt vanskelig å vite. Ettersom vi ikke får vite noe om hvordan han har kommet fram til resultatet, må vi nøye oss med å evaluere resultatene kalkulatoren gir og hvordan det passer med annen tilgjengelig informasjon:

I følge kalkulatoren dør 10% av de opprinnelige cellene i en kultur hver uke i 9 uker. Etter det slutter celler å dø. Det første å legge merke til er at 10% i uka virker som ei avrunding, men mer problematisk er det at denen modellen for celledød strider mot alle andre modeller jeg har sett. Det strider mot de dataene gjærprodusentene selv oppgir (Whitelabs sier vel 80% levende celler innenfor best før dato, gitt riktig oppbevaring), tar ikke hensyn til oppbevaring eller andre eksterne faktorer. Stort sett brukes det varianter av logaritmiske modeller. Her bør det gjelde, mener jeg, at den som kommer med oppsiktsvekkende påstander, må komme med oppsiktsvekkende bevis. Eller i det minste noe bedre enn "dette har jeg brukt mye tid på".

Så er det et annet mistenkelig rundt tall. Forholdet mellom cellevekst på magnetrør og uten røring er 2. Igjen ser dette ut som et estimat (eller fingeren i været, om du vil), men uten at dataene det er basert på er tilgjengelig, så er det vanskelig å vite. Når det flere ganger dukker opp runde tall, så mistenker i hvert fall jeg noen mer eller mindre kvalifiserte gjetninger.

Vanskeligst er selve vekstmodellen. Hvor mye gjærceller formerer seg, er avhengig av mange faktorer. Dette må forenkles en del, men forenklingene som er gjort i kalkulatoren gir ganske store avvik fra andre resultater. Noe av det viktigste er at gjærvekst ser ut til å være mer avhengig av mengde tilgjengelig sukker enn volum, innenfor et visst område. Kalkulatoren ser altså bort fra en viktig faktor, som er styrken på starteren.

Til slutt avviker cellemengdene for tørrgjær en del fra det som er vanlig dataarkene fra produsentene.

Dette betyr ikke at kalkulatoren er ubrukelig, men jeg synes det er god grunn til å stille spørsmål ved nøyaktigheta til kalkulatoren. Det blir for enkelt å si "Jamil har rett for han sier han har brukt mye tid på det". Jeg innser at det er upopulært å kritisere Jamil, men her mener jeg det er god grunn til det, selv om det kan virke som noen mener han er opphøyd over kritikk.
 
Hehe, Jamil er selvsagt ikke hevet over kritikk. Jeg synes også det er rart at han ikke går ut med tall for arbeidet som ligger bak jobben, men å si han stakk en finger i lufta blir for enkelt... Kai Troester offentliggjør resultatene sine (her skal jeg innrømme at jeg ikke har finlest så voldsomt!) men det er jo klart at også han må forenkle en del når starterstørrelser skal beregnes. Videre vil det ikke være slik at alle bryggere får samme utbytte av startere, siden oksygentilførselen antakelig vil variere alt etter hvor stor starter og hvor stor fart mn har på magnetrøreren osv. Jamil legger vel også til grunn en SG i starteren på ca. 1040, så næringstilgangen her er antakelig ganske standard. Jeg tror forøvrig ikke han har endret raten for celledød. Når det er sagt, gjærstartere er beregninger, hvis ølet blir bra med den ene eller den andre metoden, så gjør man noe riktig. Strengt tatt er vel repitching med gjærmengder basert på volum (slik de aller fleste bryggerier gjør) vel så nøyaktig som å lage startere, men sikker blir man aldri før man teller cellene...
 
Tja... Det med 5% pr uke i 19 uker... Det kan jo være så enkelt som at han enten ikke har tatt målinger lenger enn det, og/eller etter det regner gjæren som ubrukelig? Tross alt - ut fra den modellen sitter man jo da igjen med bare ca 38% levende gjærceller
 
Tilbake
Topp