Vi har et problem som har pågått en stund, og som vi ikke skjønner bæret av... Håper at de erfarne bryggerier her inne kan hjelpe oss før vi blir alt for frustrerte.
Saken er at vi har et refraktometer fra brygg selv som måler i oechslevekt https://m.bryggselv.no/utstyr-til-g...ter/Refraktometer-0-170-OE-400068-p0000000410. Dette brukes flittig under brygging, senest i dag. Det brygges på to Speidel-kokere, en på 20L og en på 50L. I dag prøvde vi å måle enda oftere enn tidligere, da vi har fått tips om å meske lengre for bedre utbytte.
Dette så veldig bra ut helt frem til siste måling av OG, og det er her vår frustrasjon kommer. Når vi tar den siste målingen er nemlig den lavere enn tidligere målinger!! Målingene underveis gjøres ved å tappe ut 2,5L 3 ganger og siste gangen la det være igjen en skvett i målebegeret som kjøles ned i vannbad til 20 grader (måles med digitalt termometer), før det dryppes på refraktometeret som er kalibrert med rent vann på 20 grader.
Eksempel for den ene kokeren:
Siste SG før skylling: 1.061 (mesket 12,5kg i 2 timer.
Skylt med godt med vann, og målt igjen 1.050
Etter kok er vannstand ca 6 cm lavere enn før kok, men SG/OG er nå 1.048!
Den andre kokeren hadde enda værre resultat og gikk fra 1.050 før kok til 1.040(!) etter kok.
Vi prøvde også å måle både fra toppen og fra krana på slutten, uten at noen målinger var høyere enn den/de sirkulerte før kok. Vi kan se to faktorer som kanskje kan utgjøre en forskjell her. Vi sirkulerer ikke med målebegeret på siste måling, og det er mye humle i vørteren på slutten.
Er det noen som kan oppklare hva som skjer her? (Sa de håpefullt ;-) )
Saken er at vi har et refraktometer fra brygg selv som måler i oechslevekt https://m.bryggselv.no/utstyr-til-g...ter/Refraktometer-0-170-OE-400068-p0000000410. Dette brukes flittig under brygging, senest i dag. Det brygges på to Speidel-kokere, en på 20L og en på 50L. I dag prøvde vi å måle enda oftere enn tidligere, da vi har fått tips om å meske lengre for bedre utbytte.
Dette så veldig bra ut helt frem til siste måling av OG, og det er her vår frustrasjon kommer. Når vi tar den siste målingen er nemlig den lavere enn tidligere målinger!! Målingene underveis gjøres ved å tappe ut 2,5L 3 ganger og siste gangen la det være igjen en skvett i målebegeret som kjøles ned i vannbad til 20 grader (måles med digitalt termometer), før det dryppes på refraktometeret som er kalibrert med rent vann på 20 grader.
Eksempel for den ene kokeren:
Siste SG før skylling: 1.061 (mesket 12,5kg i 2 timer.
Skylt med godt med vann, og målt igjen 1.050
Etter kok er vannstand ca 6 cm lavere enn før kok, men SG/OG er nå 1.048!
Den andre kokeren hadde enda værre resultat og gikk fra 1.050 før kok til 1.040(!) etter kok.
Vi prøvde også å måle både fra toppen og fra krana på slutten, uten at noen målinger var høyere enn den/de sirkulerte før kok. Vi kan se to faktorer som kanskje kan utgjøre en forskjell her. Vi sirkulerer ikke med målebegeret på siste måling, og det er mye humle i vørteren på slutten.
Er det noen som kan oppklare hva som skjer her? (Sa de håpefullt ;-) )