Nå har jeg brygget en del brygg med ekstrakt. Jeg har alltid kokt ekstrakten gjennom hele humleprogrammet (varierer mellom 60 og 90 min). Jeg ser at det er forskjeller i bryggemetode, hva gjelder ekstraktbrygging. Noen gjør som meg og koker ekstrakten fra A til Å, mens andre tilsetter f.eks kun en liten del (si 10 %) av ekstrakten ved kokestart, og resten tilsettes 15 min før kokeslutt. Jeg har vurdert å gå over til sistnevnte, da jeg har hørt at fargen mørkner dersom man tilsetter all ekstrakten ved kokestart. Spesielt tenker jeg på dette i forbindelse med brygging av særlig lyse sorter som f.eks weizen. Jeg har aldri helt oppnådd en tilfredsstillende lys nok farge på de aller lyseste sortene, og har inntil nylig trodd det var ekstrakten som ikke stemte overens med oppgitt EBC. Noen mener også at bismak kan oppstå ved å koke ekstrakten gjennom hele humleprogrammet.
Kommentarer på dette?
Kommentarer på dette?