Hei, og takk til alle dere som hjelper oss ferskinger :ilike:
Jeg har nå satt 7 brygg, og noen få spørsmål dukker gjenntatt opp for meg:
1) Hvor lenge mesker vi? 60 min, 75 min eller 90 min? Hva er fordeler/ulemper med 90?
2) Mesker vi inn på 40 grader eller mesker vi inn på mesketemperatur? (65-68 grader avhengig av øltype). Har lest begge deler anbefalt. maltet kjøper jeg kun på bryggebutikk.
3) Hvor lenge skal vi koke vørteren? Med pilsnermalt er det 90 min. OK. Men om jeg utelukkende har Muntons Pale Ale malt + div. spesialmalt, er da 60 eller 75 min tilstrekkelig, og hva er anbefalt?
Avtrekk: kobberhatt med rør ut og mekanisk vifte i røret.
VIKTIGSTE SPØRSMÅL:
4) Jeg er ferdig med å koke. Har tilsatt aromahumle ihht skjema. La oss si på 15 minutter og 2 minutter. Så tar jeg en prøve for å måle OG, og ser at jeg kommer lavt. F.eks. 1040. Jeg ønsker en sterkere øl, 1050-1060. Hva er alternativene mine?
a) tilsette spraymalt. OK. Hiv oppi, og gi det 5 min. kok.
b) fortsette å koke inn vørteren for å få mindre vann og mer sukker pr liter. Men hvordan påvirker det aromahumlen jeg tilsatte ved f.eks. 15 og 2 minutter? Blir den da bitter?
c) har dere ruttiser noen andre triks opp i ermet vi andre kan nyte godt av? Jeg sliter litt med lav OG...
På forhånd takk!
Jeg har nå satt 7 brygg, og noen få spørsmål dukker gjenntatt opp for meg:
1) Hvor lenge mesker vi? 60 min, 75 min eller 90 min? Hva er fordeler/ulemper med 90?
2) Mesker vi inn på 40 grader eller mesker vi inn på mesketemperatur? (65-68 grader avhengig av øltype). Har lest begge deler anbefalt. maltet kjøper jeg kun på bryggebutikk.
3) Hvor lenge skal vi koke vørteren? Med pilsnermalt er det 90 min. OK. Men om jeg utelukkende har Muntons Pale Ale malt + div. spesialmalt, er da 60 eller 75 min tilstrekkelig, og hva er anbefalt?
Avtrekk: kobberhatt med rør ut og mekanisk vifte i røret.
VIKTIGSTE SPØRSMÅL:
4) Jeg er ferdig med å koke. Har tilsatt aromahumle ihht skjema. La oss si på 15 minutter og 2 minutter. Så tar jeg en prøve for å måle OG, og ser at jeg kommer lavt. F.eks. 1040. Jeg ønsker en sterkere øl, 1050-1060. Hva er alternativene mine?
a) tilsette spraymalt. OK. Hiv oppi, og gi det 5 min. kok.
b) fortsette å koke inn vørteren for å få mindre vann og mer sukker pr liter. Men hvordan påvirker det aromahumlen jeg tilsatte ved f.eks. 15 og 2 minutter? Blir den da bitter?
c) har dere ruttiser noen andre triks opp i ermet vi andre kan nyte godt av? Jeg sliter litt med lav OG...
På forhånd takk!