Hei Tommy! Morsomt at du nevner det for vi har forleden filtrert en øl hos hjemmebryggerforening
Den Gyldne Draabe. Jeg kan fortelle litt om filtrersesjonen. Det trenger ikke være den ideelle måten å filtrere på, men det var slik vi gjorde og det fungerte bra etter vår beskjeden mening. (Kom til NM i hjemmebrygging den 17. mars og smak, heller enn å tro på hva vi sier
)
[size=14pt]
Vår eksperimentelle fremgangsmåte:[/size]
For det første trenger man minst ét corneliusfat mer enn antall fat man skal filtrere, et
filterhus med slanger til og fra filteret, en
filtercartridge ('Filterkerze' på tyske E-bay) som passer til filterhuset og en flaske med
CO2:
filterhus filtercartridge kullsyre
Man putter filtercartridgen opp i filterhuset og skrur filterhuset ordentlig igjen. Da kobler man den ene slangen til det fulle ølfatets utgang og den andre slangen til det tomme ølfatets utgang. Det er bare slik det passer og filteret skal jo kobles til den kobling som er tildelt stigerøret. Det skjer ikke noe ennå fordi filterhuset har en slags ventil som blokkerer gjennomstrømning enn så lenge.
Så satt vi lite grann kullsyretrykk på det fulle fatet. Veldig lite, altså rundtomkring 0,2 bar. Ved forholdsvis 'dødt' øl - som vi hadde før filtrering - var det likevel nok. Etterpå skrudde vi på ventilen på filterhuset og ølet begynte å fylle opp filterhuset stadig men sikkert. Med såpass lavt trykk tar det litt tid før filterhuset er fylt opp og øl begynner å renne inn i den tomme tanken.
Vi luftet den tomme tanken sånn innimellom slik at det fortstatt var høyere trykk i det fulle fatet, ellers ville trykket i begge fat utlignes og filtreringen stanses. Faktisk så brukte vi en utluftingsventil med manometer som vi kunne stille slik at fatet skulle lufte seg selv, men imho er dette ikke nødvendig. Bare luft ut litt innimellom, det går fint.
Altså, ølet renner sakte fra det fulle til det tomme fatet og til slutt hører man noen gurglelyder samt at man ser at slangene blir fylt med gass. Da er filtreringen ferdig! I vårt tilfelle skrudde vi igjen ventilen på filteret og satt filterhuset mellom et nytt fullt og et nytt tomt fat og begynte forfra med samme filtercartridge. Slik filtrerte vi 3 fat etter hverandre uten problem.
Når filteret begynner å bli tett fordi du filtrerer mange fat etter hverandre eller fordi ølet inneholdt mye gjær, så kan du skru opp trykket litt.
[size=14pt]
OBS:[/size]
Det virker enkelt, men det er en viktig grei man bør være obs på. Det finnes mange forskjellige filtercartridges! Vi filtrerte ølet to ganger fordi det var et slags eksperiment. Først brukte vi et filter på 3 µm (micron eller mikrometer, 1/1000-dels millimeter) og siden ett på 0,2 µm. Vi så knapt noe forskjell mellom det ufiltrerte og 3 µm-ølet, kanskje fordi det ufiltrerte ølet var ganske klart av seg selv allerede. Men da vi brukte det fine filteret på 0,2 µm så vi stor forskjell! Ølet ble kristallklart, akkurat som butikkøl eller øl som har vært lagret over lang tid.
En annen viktig ting vedrørende disse cartridges er at de stortsett deles inn i to kategorier: absolut og ikke-absolut. En cartridge som ikke er absolut, for eksempel
denne hos MoreBeer, filtrerer kun 80-85% av grumset på størrelse og større som den er spesifisert til. Det vil si at selv om denne cartridgen er på 3 mikron, så vil det likevel la større deler komme igjennom her og der. Grunnen er at 'meskene' i filteret ikke er sveiset fast på krysningspunktene, og bruker du bare nok trykk, så får du presset igjennom større partikler der meskene viker litt. Slike filtercartridges bruker man da heller for å 'forfiltrere' ølet dersom det er særdeles grumsete.
En cartridge som er
'absolut' har fastsveisede krysningspunkter, som gjør at den med nesten 100% sikkerhet ikke tillater større partikler enn spesifisert igjennom. En slik cartridge er godt egnet til finfiltrering, og dersom ølet er klart nok fra før og/eller du ikke har så uhorvelig mye øl du skal ha filtrert, så holder det med å bare bruke den. I etterkant sett så ville det også holdt i vårt tilfelle.
Som om ikke det er nok, så lar noen cartridges rense seg for å bli gjenbrukt ved en neste anledning (dersom man iakttar god rensning og hygiene) mens andre bare kan kastes etter én gang. Jeg vet dessverre ikke om filtercartridgene til Petit er absolute eller ikke, og heller ikke om de lar seg rense, men kanskje Atle kan opplyse oss om det. Uansett så kan du kjøpe filterhus og cartridges for å komme igang, du får da ihvertfall filtrert ølet ditt én gang, om ikke flere.
Jeg håper denne informasjonen hjelper deg, og jeg er også spent på hvilke erfaringer andre her på forumet har når det gjelder filtrering. Det er langt fra umulig den eneste måten å filtrere på.
Postscriptum: I en annen
tråd her på forumet er det noen som selger filterhus samt filtercartridges. Kanskje du kan høre med ham?
Bildene kommer fra Petits nettbutikk