Enzym-trøbbel

Peer Beer

Norbrygg-medlem
Hjelp...!

Jeg brygget en juleøl i forrige uke, inspirert av Nøgnes Ekstra God Jul, men med en litt annen malt- og humle-sammensetning og litt krydder. OG 1.085. Oppskriften deres sier «0,4 ml/l Amylo30 (enzymer) tilsettes på dag 3».
Jeg tilsatte denne mengden av White Labs Ultra Ferm (WLE4100). SG hadde da ligget på 1.020 i et døgn. SG raste da fort nedover. Tilsatte demerara tre ganger etter dette, som beskrevet i oppskriften. Nå plopper det fortsatt ganske hissig i tanken, og SG er nå på 0.995.

Noen ideer om hvordan jeg kan stoppe gjæringen? Eneste jeg har funnet etter en del søking, er at enzymene blir ødelagt ved ca 85 grader. Men hadde ikke tenkt å varme opp ølet nå.. Mulig cold crash vil bremse dette? Men vil gjæringen da tilta igjen når ølet er flasket og romtemperert?

Hvordan vil dette ende...? Blir ølet drikkenes? Med det ekstra sukkeret tilsatt underveis, mener jeg ABV nå er på ca 14%. Men det er vel antagelig veldig tørt..?
 
Hjelp...!

Jeg brygget en juleøl i forrige uke, inspirert av Nøgnes Ekstra God Jul, men med en litt annen malt- og humle-sammensetning og litt krydder. OG 1.085. Oppskriften deres sier «0,4 ml/l Amylo30 (enzymer) tilsettes på dag 3».
Jeg tilsatte denne mengden av White Labs Ultra Ferm (WLE4100). SG hadde da ligget på 1.020 i et døgn. SG raste da fort nedover. Tilsatte demerara tre ganger etter dette, som beskrevet i oppskriften. Nå plopper det fortsatt ganske hissig i tanken, og SG er nå på 0.995.

Noen ideer om hvordan jeg kan stoppe gjæringen? Eneste jeg har funnet etter en del søking, er at enzymene blir ødelagt ved ca 85 grader. Men hadde ikke tenkt å varme opp ølet nå.. Mulig cold crash vil bremse dette? Men vil gjæringen da tilta igjen når ølet er flasket og romtemperert?

Hvordan vil dette ende...? Blir ølet drikkenes? Med det ekstra sukkeret tilsatt underveis, mener jeg ABV nå er på ca 14%. Men det er vel antagelig veldig tørt..?
Er du nede på under 1.000 er det neppe mye igjen som enzymene kan omdanne. Og poenget med disse enzymene er å tørke ølet maksimalt ut, så det er bare å la dem holde på:).
 
Tilbake
Topp