Dumme spørsmål om BIAB

Hei,

Har to gryter, en på 5 liter og en på 10 liter. Skal snart brygge amber red ale (gahr)

Jeg har 2,9 kg korn som skal brukes, og resten ekstrakt. Men jeg finner ikke ut hvor mye korn jeg kan ha i de to grytene utifra volumet dem har?

Er redd at jeg får ikke nok plass selv med to gryter , for de er litt for små.. Blir konsekvensen at jeg mister effektivitet dersom jeg hiver oppi 2 kg i 10 liters gryta og 900 gram i 5 liters gryta?
 
Malten opptar et volum på omkring 0,7 l / kg i mesken.

2,9 kg * 0,7 l/kg = 2,03 l

I tillegg trenger du for eksempel 2,5 l / kg meskevann, så det totale volumet blir:

2,5 l / kg *2,9 kg + 2,03l = 9,28 l
 
Malten opptar et volum på omkring 0,7 l / kg i mesken.

2,9 kg * 0,7 l/kg = 2,03 l

I tillegg trenger du for eksempel 2,5 l / kg meskevann, så det totale volumet blir:

2,5 l / kg *2,9 kg + 2,03l = 9,28 l

Ok, da går det jo akkurat i den største gryta?

Men ift å øke effektivitet etter mesking, så hadde jeg tenkt å la det renne av seg i et dørslag og klemme litt på dett med en jern-sleiv for å presse ut litt ekstra, vil det funke?
Ideelt sett burde jeg vil "sparge"/skylle med vann varmet opp til 77 grader mens den ligger og renner av seg?
 
Ok, da går det jo akkurat i den største gryta?

Jepp. Men det kan være en tanke å holde tilbake en liter eller to av vannet til du har fått blandet inn malten, så blir det litt mindre søl.

Men ift å øke effektivitet etter mesking, så hadde jeg tenkt å la det renne av seg i et dørslag og klemme litt på dett med en jern-sleiv for å presse ut litt ekstra, vil det funke?
Ideelt sett burde jeg vil "sparge"/skylle med vann varmet opp til 77 grader mens den ligger og renner av seg?

Når du tar ut malten vil den inneholde omkring 1l vørter / kg malt. Så da sitter du igjen med 6,38 liter vørter i kjelen. Du har med andre ord plass til å la det renne fra seg og tilsette litt skyllevann hvis du ønsker det. Eller så kan du bare la posen renne fra seg i den andre kjelen. Det er opp til deg, det er du som er bryggmester :)
 
Jepp. Men det kan være en tanke å holde tilbake en liter eller to av vannet til du har fått blandet inn malten, så blir det litt mindre søl.



Når du tar ut malten vil den inneholde omkring 1l vørter / kg malt. Så da sitter du igjen med 6,38 liter vørter i kjelen. Du har med andre ord plass til å la det renne fra seg og tilsette litt skyllevann hvis du ønsker det. Eller så kan du bare la posen renne fra seg i den andre kjelen. Det er opp til deg, det er du som er bryggmester :)

Bryggmester, haha :p

Med andre ord så kan jeg tilsette 7 liter vann først, varme dette opp til strike temperatur, samtidig som jeg har en kjele med rundt 2 liter på samme temperatur klar, tilsetter malten og rører den fri for klumper, og tilsetter/heller over de resterende 2 literne?
 
Totalt trenger du ca. 7 liter vann til meskingen, det er sammen med malten volumet blir litt over 9 liter. Jeg ville nok ha gjort som du sier. Varme opp 5 liter i meskekjelen til beregnet strike temperatur, røre ut malten og så tilsette de siste 2 literene med samme strike temperatur. Men som sagt, det er opp til deg.
 
Totalt trenger du ca. 7 liter vann til meskingen, det er sammen med malten volumet blir litt over 9 liter. Jeg ville nok ha gjort som du sier. Varme opp 5 liter i meskekjelen til beregnet strike temperatur, røre ut malten og så tilsette de siste 2 literene med samme strike temperatur. Men som sagt, det er opp til deg.

Tusen takk Bjarte! :)
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp