Hei
Har en bayer som har sluttet å gjære. Den hadde en OG på 1.056 og ser ut til å ha stoppet på 1.020. Jeg brukte fersk slurry fra en pils som nettopp var ferdig (Saflager W 34/70), og jeg overpitchet en del i henhold til mr.Malty kalkulatoren. Gjæret ca. 14 dager på 10 grader, og hadde en diacetyl rest på 16 grader i 3 dager. Etter det har den stått i over en uke på 10 grader. Men gravity har ikke endret seg siden en stund før diacetyl resten, og ligger fortsatt på rundt 1.020. Dette har jeg målt både med hydrometer og refraktometer (brukte kalkulator).
Noen som kan ha noen formening om hvorfor gjæringen har stoppet opp? Kan det være lite oksygen i vørteren? Jeg har ikke oksygenflaske til å oksygenere vørteren, så jeg har ristet og ristet til både svette og vørter sprutet. Hvilke andre årsaker kan det være? Og enda viktigere, hva kan jeg gjøre for å få liv i gjæren igjen?
Jeg er skeptisk til å flaske ølet, da jeg er redd for skum og flaskebomber om de plutselig bestemmer seg for å gjære ferdig etter det er kommet på flaske.
Har en bayer som har sluttet å gjære. Den hadde en OG på 1.056 og ser ut til å ha stoppet på 1.020. Jeg brukte fersk slurry fra en pils som nettopp var ferdig (Saflager W 34/70), og jeg overpitchet en del i henhold til mr.Malty kalkulatoren. Gjæret ca. 14 dager på 10 grader, og hadde en diacetyl rest på 16 grader i 3 dager. Etter det har den stått i over en uke på 10 grader. Men gravity har ikke endret seg siden en stund før diacetyl resten, og ligger fortsatt på rundt 1.020. Dette har jeg målt både med hydrometer og refraktometer (brukte kalkulator).
Noen som kan ha noen formening om hvorfor gjæringen har stoppet opp? Kan det være lite oksygen i vørteren? Jeg har ikke oksygenflaske til å oksygenere vørteren, så jeg har ristet og ristet til både svette og vørter sprutet. Hvilke andre årsaker kan det være? Og enda viktigere, hva kan jeg gjøre for å få liv i gjæren igjen?
Jeg er skeptisk til å flaske ølet, da jeg er redd for skum og flaskebomber om de plutselig bestemmer seg for å gjære ferdig etter det er kommet på flaske.