Dårlig utgjæring

Hei

Har en bayer som har sluttet å gjære. Den hadde en OG på 1.056 og ser ut til å ha stoppet på 1.020. Jeg brukte fersk slurry fra en pils som nettopp var ferdig (Saflager W 34/70), og jeg overpitchet en del i henhold til mr.Malty kalkulatoren. Gjæret ca. 14 dager på 10 grader, og hadde en diacetyl rest på 16 grader i 3 dager. Etter det har den stått i over en uke på 10 grader. Men gravity har ikke endret seg siden en stund før diacetyl resten, og ligger fortsatt på rundt 1.020. Dette har jeg målt både med hydrometer og refraktometer (brukte kalkulator).

Noen som kan ha noen formening om hvorfor gjæringen har stoppet opp? Kan det være lite oksygen i vørteren? Jeg har ikke oksygenflaske til å oksygenere vørteren, så jeg har ristet og ristet til både svette og vørter sprutet. Hvilke andre årsaker kan det være? Og enda viktigere, hva kan jeg gjøre for å få liv i gjæren igjen?

Jeg er skeptisk til å flaske ølet, da jeg er redd for skum og flaskebomber om de plutselig bestemmer seg for å gjære ferdig etter det er kommet på flaske.
 
Lite oksygen kan selvsagt være svaret. Evt meskinga som ga mye ikke gjærbare sukkerarter

Sitter selv med en baltisk porter som ser ut til å ha gitt seg på 1026, jeg trodde den skulle ned til 1020. Den fikk masse deilig oksygen, så der har jeg ikke noe bedre svar enn å loggføre lav utgjæring og ta det med meg til neste brygg.

Edit: Den var ikke helt ferdig! Den må bare ha brukt god tid på å bygge opp trykk etter siste hydrometerprøve! Nå klukker det så smått igjen. :)
 
Sist redigert:
Høres absolutt ut som denne er ferdig utgjæret, og prosessen din høres ikke veldig feil ut. Men hvilken mesketemperatur(er) hadde du?
 
Er det gunstig å gå tilbake til 10 grader etter en diacetylpause? Jeg ville tenke at gjæra kunne få seg en knekk ved å gå ned i temperatur dersom den ikke var helt ferdig. Min får stå på 17 grader til jeg er bra sikker på at den ikke spiser mer.
 
Høres absolutt ut som denne er ferdig utgjæret, og prosessen din høres ikke veldig feil ut. Men hvilken mesketemperatur(er) hadde du?
Jeg stegmesket med 30 min på 63 greader, 30 min på 67 grader og 10 minutter utmeksk på 78 grader. Brukte CraftBeerPi for å styre meskingen, så jeg holdt temperaturen med stor presisjon.

Tviler på at den er ferdig utgjæret, og er redd for overkarbonering om jeg flasker :(
 
Er det gunstig å gå tilbake til 10 grader etter en diacetylpause? Jeg ville tenke at gjæra kunne få seg en knekk ved å gå ned i temperatur dersom den ikke var helt ferdig. Min får stå på 17 grader til jeg er bra sikker på at den ikke spiser mer.
Mulig jeg skal øke temperaturen til 16-17 grader en ukes tid og se om det hjelper?

Eller finnes det andre råd for å få i gang gjæringen igjen? Tenker det er uaktuellt å riste inn ny oksygen, men kan det være en idé å snurre litt på bøtta for å få riste opp gjærkaken?
 
Mulig jeg skal øke temperaturen til 16-17 grader en ukes tid og se om det hjelper?

Eller finnes det andre råd for å få i gang gjæringen igjen? Tenker det er uaktuellt å riste inn ny oksygen, men kan det være en idé å snurre litt på bøtta for å få riste opp gjærkaken?
Øke temperaturen og riste litt er vel de beste tipsene jeg veit om, ihvertfall.
 
Hei

Har en bayer som har sluttet å gjære. Den hadde en OG på 1.056 og ser ut til å ha stoppet på 1.020. Jeg brukte fersk slurry fra en pils som nettopp var ferdig (Saflager W 34/70), og jeg overpitchet en del i henhold til mr.Malty kalkulatoren. Gjæret ca. 14 dager på 10 grader, og hadde en diacetyl rest på 16 grader i 3 dager. Etter det har den stått i over en uke på 10 grader. Men gravity har ikke endret seg siden en stund før diacetyl resten, og ligger fortsatt på rundt 1.020. Dette har jeg målt både med hydrometer og refraktometer (brukte kalkulator).

Noen som kan ha noen formening om hvorfor gjæringen har stoppet opp? Kan det være lite oksygen i vørteren? Jeg har ikke oksygenflaske til å oksygenere vørteren, så jeg har ristet og ristet til både svette og vørter sprutet. Hvilke andre årsaker kan det være? Og enda viktigere, hva kan jeg gjøre for å få liv i gjæren igjen?

Jeg er skeptisk til å flaske ølet, da jeg er redd for skum og flaskebomber om de plutselig bestemmer seg for å gjære ferdig etter det er kommet på flaske.

Jeg ville satt en liten starter, og hevet den oppi på full kräusen. Sett temperaturen lit opp igjen, også. 1.020 høres ikke bra ut.

Tror vel det der er noe som kan skje når du bruker en slurry som har jobbet seg sliten. Den gjorde seg antakelig relativt ferdig med det den orket, og ga opp.

Ga du den gjærnæring og godt med oksygen?
 
Jeg ville satt en liten starter, og hevet den oppi på full kräusen. Sett temperaturen lit opp igjen, også. 1.020 høres ikke bra ut.

Tror vel det der er noe som kan skje når du bruker en slurry som har jobbet seg sliten. Den gjorde seg antakelig relativt ferdig med det den orket, og ga opp.

Ga du den gjærnæring og godt med oksygen?

Den fikk gjærnæring ja, men i mangel på oksygenflaske måtte jeg riste oksygen inn i vørteren. Selv om jeg ristet til jeg så styggen selv, vet jeg at dette ikke er optimalt for en undergjæret øl.
 
Jeg brukte fersk slurry fra en pils som nettopp var ferdig (Saflager W 34/70), og jeg overpitchet en del i henhold til mr.Malty kalkulatoren.
Hvor mye overpitchet du?

Dersom du overpitcher altfor mye, ender du opp med veldig liten tilvekst av nye friske celler.
Da vil jobben med å gjære ut vørteren ligge på de slitne cellene fra slurryen som du tok fra pilsen.
Sier ikke at det er det som har skjedd her, men det er en teoretisk mulighet.

Jeg hadde gjort som @Finn Berger sier og satt en starter og pitchet på full kräusen.
 
Tilbake
Topp