Hei!
Jeg lurer på om det er noen som opplever det samme som jeg.
Brygget en ESB med IBU 45, nominelt. Gjæret i 2 uker, flasket og smakte på mellombrygget (dette er altså helt flatt og romtemperert). Dette var godt og bittert, Simen tenkte "mmm, ja dette er nok rundt 45 IBU. Jeg er ekspert, blir et bra øl." Men så kom dagen i dag, da jeg smakte på det ferdige ølet etter 2 uker på flaske. Ølet er egentlig knallgodt -- i all beskjedenhet selvsagt -- men bitterheten føles ekstremt mye lavere. Kommer dette av maskeringseffekter fra CO2 og/eller temperatur sammen med FG 1.017, eller kan bitterheten rett og sett "forsvinne" pga noe kjemigreier?
Ølet er egentlig ganske velbalansert. Veldig lettdrikkelig og flott gjærkarakter fra Wyeast 1965. Men om noe "sprøtt" ikke har skjedd, så tror jeg at jeg slenger i litt mer humle neste gang - for bitrere kan det være!
Om det spiller noen rolle: brukte maris, rundt 8 % krystall, 5 % caramalt, 5 % amber, og bittelitt roasted barley. OG 1.057, FG 1.017 (målt). Humle: EKG og Challenger til 45 IBU, 60 min, samt på 0 min.
Håper noen har noen ideer!
Jeg lurer på om det er noen som opplever det samme som jeg.
Brygget en ESB med IBU 45, nominelt. Gjæret i 2 uker, flasket og smakte på mellombrygget (dette er altså helt flatt og romtemperert). Dette var godt og bittert, Simen tenkte "mmm, ja dette er nok rundt 45 IBU. Jeg er ekspert, blir et bra øl." Men så kom dagen i dag, da jeg smakte på det ferdige ølet etter 2 uker på flaske. Ølet er egentlig knallgodt -- i all beskjedenhet selvsagt -- men bitterheten føles ekstremt mye lavere. Kommer dette av maskeringseffekter fra CO2 og/eller temperatur sammen med FG 1.017, eller kan bitterheten rett og sett "forsvinne" pga noe kjemigreier?
Ølet er egentlig ganske velbalansert. Veldig lettdrikkelig og flott gjærkarakter fra Wyeast 1965. Men om noe "sprøtt" ikke har skjedd, så tror jeg at jeg slenger i litt mer humle neste gang - for bitrere kan det være!
Om det spiller noen rolle: brukte maris, rundt 8 % krystall, 5 % caramalt, 5 % amber, og bittelitt roasted barley. OG 1.057, FG 1.017 (målt). Humle: EKG og Challenger til 45 IBU, 60 min, samt på 0 min.
Håper noen har noen ideer!