Vestkast - en norsk podcast om øl og ølbrygging!

De var pent nødt til å importere humle, siden den ikke trives særlig godt i Skottland. Og dermed ble den dyr, hvilket er et klassisk incitament til å bruke lite av en vare.
 
Er det ikke gjerne skatt som historisk sett har hatt innvirkning på bruk av humle og dens alternativer?

Det påståes av Ray Daniels at manglende skatt på malt i Skottland i motsetning til i England var en medvirkende årsak til skotske maltdrevne øl

A further encouragement of these pressures came when Scotland and England joined in 1707. The Treaty of Union that joined Scotland and England specifically excluded Scotland from a substantial malt excise tax, thus sustaining the malt-oriented view of the Scottish brewers.

 
Episode 15 er servert! Sammen med Guru Gahr dykker vi i belgiske klosterøl og brygger dubbel. Jan Egil's Ølblogg stikker også innom.

Vil du få ølet ditt vurdert av Gahr Smith-Gahrsen? Vi utlyser en liten bryggekonkurranse, der Gahr vurderer innsendte øl og sponsorene våre bidrar med premier. Frist er 15.september 2016. Påmelding og info; send mail til [email protected]
 
De var pent nødt til å importere humle, siden den ikke trives særlig godt i Skottland. Og dermed ble den dyr, hvilket er et klassisk incitament til å bruke lite av en vare.

Ron Pattinson er ganske klar på at Skottene brukte store mengder humle i ølene sine akkurat som Engelskmennene i motsetning til hva man tror disse dager. Han tar opp dette i en del intervju/podcasts og også i detalj på bloggen sin...

Bare se på denne oppskriften fra 1836... Nesten 10 gram East Kent Golding humle per liter er ikke akkurat lite :D
 
Han har nylig postet en annen oppskrift fra 1879 hvor Wm Younger bruker rundt 16-17 gram humle per liter i en Skotsk strong ale. Dette er ikke akkurat lett humlede øl... he,he... :) Interessant at de bruker Amerikanske Cluster som bitter humle. For å spare penger men ikke redusere mengden humle brukt i brygget?

sfsoLn8.jpg


Her er en kommentar fra Ron selv :

"So far I’ve written 60 new Scottish recipes. Nothing nearly like enough. I’m aiming for at least 200. I hope that they’ll open people’s eyes to the real nature of Scottish beer. No long boils, normal fermentation temperatures and roast barley nowhere to be seen. And plenty of hops.

Younger’s No. 1 is a good example. With its three imperial shitloads of hops and ridiculously low degree of attenuation, it’s typical of strong Scottish beers of the 19th century. William Younger brewed a crazy number of crazily high-gravity beers. They had two parallel ranges of Strong Ales, one with shilling designations, the other numbered. The numbered range seem to have been inspired by the Strong Ales of Burton-on-Trent."
 
@in.primis.cervisium
Gregory J. Noonan har et kapittel om "Hops and bittering" i sin "Scotch Ale" (i Classic Beer Styles serien). Han oppsummerer slik: "Bitterness and hoppiness were not dominant factors in Scotch and Scottish ales of the last century, nor are they today". (s. 77) (Boka er fra 1993)
 
@in.primis.cervisium
Gregory J. Noonan har et kapittel om "Hops and bittering" i sin "Scotch Ale" (i Classic Beer Styles serien). Han oppsummerer slik: "Bitterness and hoppiness were not dominant factors in Scotch and Scottish ales of the last century, nor are they today". (s. 77) (Boka er fra 1993)

Ja... Og på side 74, 75 og 76 så nevner han typisk bruk av 6.75 gram per liter, 9 gram per liter og 12 gram per liter i forskjellige type brygg med et eksempel på tørrhumling i en Skotsk IPA (OG 1.063) på 2 gram per liter.

Da snakker vi tross alt om noe som tilsvarer 168-300 gram humle (pluss evt. tørrhumling) i en 25 liters batch. Det er kanskje marginalt mindre enn hva Engelskmennene brukte i sine brygg på samme tid (1800 tallet) men jeg vil ikke akkurat si at det er beskjedne mengder humle.

I tillegg så har Ron Pattinson det siste tiår eller to gått igjennom bryggelogger fra Skotske bryggerier og dokumentert at det ble brukt betydelig mer humle i Skotland på 1800 tallet enn hva man har trodd tidligere. Så langt har han postet rundt 60 av disse oppskriftene på bloggen sin og mener med disse å også kunne avkrefte diverse andre påstander om Skotsk brygging... som at de kokte veldig lenge, brukte roasted barley, gjæret kaldt og brukte lite humle...

Han ga også ut en e-bok om Skotsk ale i 2013.

Etter å ha lest igjennom mye av hans innlegg og oppskrifter om Skotsk øl må jeg si at han er ganske overbevisende. Selv om jeg har Noonan's bok og synes den er vel verdt pengene så tror jeg nok den er litt utdatert...

Men jeg kan vel også si meg enige med deler av Noonan's setning som du gjenga tidligere. Dog bare om man fjerner noen av ordene så den leser : "Bitterness and hoppiness... not dominant factor in Scotch and Scottish ales ... today" :)
 
Ja... Og på side 74, 75 og 76 så nevner han typisk bruk av 6.75 gram per liter, 9 gram per liter og 12 gram per liter i forskjellige type brygg med et eksempel på tørrhumling i en Skotsk IPA (OG 1.063) på 2 gram per liter.

Da snakker vi tross alt om noe som tilsvarer 168-300 gram humle (pluss evt. tørrhumling) i en 25 liters batch. Det er kanskje marginalt mindre enn hva Engelskmennene brukte i sine brygg på samme tid (1800 tallet) men jeg vil ikke akkurat si at det er beskjedne mengder humle.

I tillegg så har Ron Pattinson det siste tiår eller to gått igjennom bryggelogger fra Skotske bryggerier og dokumentert at det ble brukt betydelig mer humle i Skotland på 1800 tallet enn hva man har trodd tidligere. Så langt har han postet rundt 60 av disse oppskriftene på bloggen sin og mener med disse å også kunne avkrefte diverse andre påstander om Skotsk brygging... som at de kokte veldig lenge, brukte roasted barley, gjæret kaldt og brukte lite humle...

Han ga også ut en e-bok om Skotsk ale i 2013.

Etter å ha lest igjennom mye av hans innlegg og oppskrifter om Skotsk øl må jeg si at han er ganske overbevisende. Selv om jeg har Noonan's bok og synes den er vel verdt pengene så tror jeg nok den er litt utdatert...

Men jeg kan vel også si meg enige med deler av Noonan's setning som du gjenga tidligere. Dog bare om man fjerner noen av ordene så den leser : "Bitterness and hoppiness... not dominant factor in Scotch and Scottish ales ... today" :)

Han sier jo også noe om alfrasyreinnholdet i den humla du viser til der. Jeg finner rimelig god sammenheng mellom faktadokumentasjonen hans i det kapittelet og konklusjonen.

Men for all del; det kan godt hende du har rett. Jeg har bare Noonan å støtte meg på. Det virker riktignok som om han har gjort et solid empirisk arbeid, men å hevde bastante meninger på grunnlag av én forfatters arbeid, og uten å ha satt seg inn i det som ellers finnes av litteratur, er jo bare dumt. Du har tross alt lest begge, i det minste:).

Jeg bare fant det rimelig at det skulle være en sammenheng mellom naturforhold (dårlige for å dyrke humle), merkantilistisk politikk (begrens import mest mulig gjennom toll etc., men legg forholdene til rette for eksportproduksjon) og sosiale forhold (en stor tørst befolkning med dårlig råd), og at det ville lede til produksjon av øl uten mer humle enn strengt tatt nødvendig - men samtidig med produksjon av kvalitetsøl for eksport (skotsk øl var en stor suksess utenlands, og dét var neppe humlesvakt).
 
Det blir vel eventuelt Ron Pattinson som har rett, ikke jeg... Jeg bare gjengir hva han har sagt jeg :D

Uansett så synes jeg Noonan har gjort en god jobb med boken, men jeg synes kanskje den virker litt som den er vinklet mot det han (og det Amerikanske markedet) vil at Skotsk ale skal være. Han og Pattinson har brukt de samme Skotske bryggeloggene som kilde men har kommet frem til to helt forskjellige konklusjoner. Og basert på de oppskriftene Pattinson har postet fra disse bryggeloggene så ser jeg ikke helt hvordan Noonan kunne mene at "Bitterness and hoppiness were not dominant factors in Scotch and Scottish ales of the last century, nor are they today".

På Caledonian som Noonan besøkte i forbindelse med skrivingen av boka så brygget de jo til og med på den tiden han var der relativt velhumlede øl... I "The real ale drinkers almanac" av Roger Protz fra 1991 så er de ølene Caledonian er oppført med brygget til 28-30 IBU(70 Shilling), 34-36 IBU(IPA, Porter, 80 Shilling), 50-52 IBU(Golden Promise), 48-50 IBU(Merman XXX) og 62-64 IBU(Strong Ale).

Dette er godt og vel på høyde med og ofte en del høyere IBU enn hva Engelske øl er oppført med i samme bok. (Det skal også sies at flere andre Skotske bryggerier som er oppført i samme bok er mer beskjedne og ligger en del lavere i IBU på tilsvarende øl...). Alikevel så står Noonan fast ved at det bruktes lite humle i Skotske øl. Og BJCP holder fremdeles fast ved det den dag i dag til tross for overveldende mengder med informasjon om det motsatte...

I Dr. John Harrison's bok "Old British beers and how to make them" har han også en god del oppskrifter fra Skotske og Engelske bryggerier fra 1800 tallet hvor det er ganske tydelig at det var liten forskjell i mengde humle brukt i Engelske og Skotske øl. Ron Pattinson har som sagt tidligere også mye info som bekrefter dette og har også skrevet en del om dette på side 123-129 i boken "The home brewer's guide to vintage beer". Ølhistoriker Martyn Cornell har også skrevet litt om Skotsk øl på 1800 tallet i boka "Beer: The Story of The Pint" om man er interessert i temaet...

Når alt kommer til alt så har vel både Noonan og Pattinson litt rett begge to avhenging av hvordan man vil vinkle det og hva man bruker/hva man utelater av den historiske informasjonen som er tilgjengelig. Man kan vel kanskje brygge både en humlerik og en humlefattig Skotsk øl og fremdeles ha to historisk korrekte Skotske øl. En humlerik 1800-talls Skotsk øl og en humlefattig moderne Skotsk øl... :)
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp