Utstyr til nybegynner

God dag, må først si at jeg er helt fersk her inne på forumet, og i oppstartsfasen på selvbrygging. Jeg bor på en gård og har en fremtidsdrøm om å kunne bruke eget korn med tid og stunder.

Men i første omgang har jeg noen spørsmål om utstyret. Jeg har en 100 liters varmtvannstank som jeg tenkte å bruke til å koke vørten med propanbrenner, videre har jeg sett så mange fancy kjølebag løsninger til meskingen, så tenkte å se på den løsningen. Videre har jeg en 200 liters varmtvannstank som jeg tenkte å bruke til varmtvannet, denne har et element som virker, er det en ide å bruke til oppvarming, eller er det brenner som er tingen? Sveisapparatet og vinkelsliperen får kjørt seg, men dette gleder jeg meg til. Noen innspill til utstyr/ smarte løsninger, hvor det kan kjøpes noen gode meskekar(kjølebag?) for en nybegynner?

Lars Erik
 
Hei og velkommen hit!

Når det gjelder mesketank så er det greit å ha en som er like stor som kokeren. Mitt forslag er å kutte 200 literen i 2 like deler og bruke den øverste delen til mesketank, mens den nederste kan bli vannbeholder for skyllevann. Det er greiere å ha skyllevannet i en egen tank slik at vørteren kan pumpes/helles rett i kokeren og varme settes på med en gang. Det eneste er at 2KW er litt lite for å varme opp mot 100 liter vann, men dette finner du ut av etterhvert som du får erfaring med utstyret.

MVH
Børge
 
Takk for svaret, det hørtes smart ut. Hadde tenkt kjølebag til mesking pga problemet med å holde på varmen, men det er vel bare å isolere tanken nok. Forslag til brenner for koking av vørten? Og sikkert et dumt spørsmål, men det får gå på nybegynnerkvoten; må skyllevannet være kokt, eller er det nok at det er varmet til riktig temp?
 
Når det gjelder brennere er dette diskutert flere ganger før, bla her: http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,55.30.html En gammel tråd, men en del ny info mot slutten. Vi bruker selv elektrisk oppvarming.

Dersom du isolerer tanken godt så er det ikke noe i veien for å bruke den til mesking. Flere som bruke slike tanker og sikkert har erfaringer. Vil tro at et lokk av isopor som passer akkurat inni tanken kan være lurt å bruke.

Skyllevannet trenger ikke å være kokt. Alt skal jo kokes etterpå.

MVH
Børge
 
Beant skrev:
Vil tro at et lokk av isopor som passer akkurat inni tanken kan være lurt å bruke.

noen son vet nøyaktig hvorda isopor og varme neringsnidler går sammen helsemessig sett ?
skulle gjerne selv brukt et isoporlokk men har liksom ikke turt.
 
Oddvar Demmo skrev:
Beant skrev:
Vil tro at et lokk av isopor som passer akkurat inni tanken kan være lurt å bruke.

noen son vet nøyaktig hvorda isopor og varme neringsnidler går sammen helsemessig sett ?
skulle gjerne selv brukt et isoporlokk men har liksom ikke turt.

Dette var et godt spørsmål. Polystyren er vel stabil opp til ca 100 °C og brukes mye i matvareindustrien, også for varm mat (hurtigmat-forpakninger). Står litt om det på wikipedia:

There has been concern about the trace presence of polystyrene's production chemicals in the final plastic product, most of which are toxic if not removed. For instance benzene, which is used to produce ethylbenzene for styrene, is a known carcinogen. As well, unpolymerized styrene may pose health risks.

However:
“ Based on scientific tests over five decades, government safety agencies have determined that polystyrene is safe for use in foodservice products. For example, polystyrene meets the stringent standards of the U.S. Food and Drug Administration and the European Commission/European Food Safety Authority for use in packaging to store and serve food. The Hong Kong Food and Environmental Hygiene Department recently reviewed the safety of serving various foods in polystyrene foodservice products and reached the same conclusion as the U.S. FDA.[29] ”

and from 1999 to 2002, a comprehensive review of the potential health risks associated with exposure to styrene was conducted by a 12 member international expert panel selected by the Harvard Center for Risk Assessment. The scientists had expertise in toxicology, epidemiology, medicine, risk analysis, pharmacokinetics, and exposure assessment.
“

The Harvard study reported that styrene is naturally present in foods such as strawberries, beef, and spices, and is naturally produced in the processing of foods such as wine and cheese. The study also reviewed all the published data on the quantity of styrene contributing to the diet due to migration of food packaging and disposable food contact articles, and concluded there is no cause for concern for the general public from exposure to styrene from foods or styrenic materials used in food-contact applications, such as polystyrene packaging and foodservice containers.[30]
”

The LD50 of styrene is 3 mmol/kg as determined by the Registry of Cytotoxicity Data (ZEBET) 7.1, National Institute of Health, Berlin, Germany.

There are, of course, studies concerning polystyrene containers used for food packaging which find that styrene oligomers migrate into the food.[31]. For instance, one Japanese study conducted on wild-type and AhR-null mice found that the styrene trimer, which the authors detected in cooked polystyrene container-packed instant foods, may increase thyroid hormone levels

Vil tro det er sikkert å bruke for oss i temperaturer opp til 78 °C men det kan finnes forskjellige typer isopor der noen er mere egnet til matvarer enn andre.
 
:bat:
Beant skrev:
Oddvar Demmo skrev:
Beant skrev:
Vil tro at et lokk av isopor som passer akkurat inni tanken kan være lurt å bruke.

noen son vet nøyaktig hvorda isopor og varme neringsnidler går sammen helsemessig sett ?
skulle gjerne selv brukt et isoporlokk men har liksom ikke turt.

Dette var et godt spørsmål. Polystyren er vel stabil opp til ca 100 °C og brukes mye i matvareindustrien, også for varm mat (hurtigmat-forpakninger). Står litt om det på wikipedia:

There has been concern about the trace presence of polystyrene's production chemicals in the final plastic product, most of which are toxic if not removed. For instance benzene, which is used to produce ethylbenzene for styrene, is a known carcinogen. As well, unpolymerized styrene may pose health risks.

However:
“ Based on scientific tests over five decades, government safety agencies have determined that polystyrene is safe for use in foodservice products. For example, polystyrene meets the stringent standards of the U.S. Food and Drug Administration and the European Commission/European Food Safety Authority for use in packaging to store and serve food. The Hong Kong Food and Environmental Hygiene Department recently reviewed the safety of serving various foods in polystyrene foodservice products and reached the same conclusion as the U.S. FDA.[29] ”

and from 1999 to 2002, a comprehensive review of the potential health risks associated with exposure to styrene was conducted by a 12 member international expert panel selected by the Harvard Center for Risk Assessment. The scientists had expertise in toxicology, epidemiology, medicine, risk analysis, pharmacokinetics, and exposure assessment.
“

The Harvard study reported that styrene is naturally present in foods such as strawberries, beef, and spices, and is naturally produced in the processing of foods such as wine and cheese. The study also reviewed all the published data on the quantity of styrene contributing to the diet due to migration of food packaging and disposable food contact articles, and concluded there is no cause for concern for the general public from exposure to styrene from foods or styrenic materials used in food-contact applications, such as polystyrene packaging and foodservice containers.[30]
”

The LD50 of styrene is 3 mmol/kg as determined by the Registry of Cytotoxicity Data (ZEBET) 7.1, National Institute of Health, Berlin, Germany.

There are, of course, studies concerning polystyrene containers used for food packaging which find that styrene oligomers migrate into the food.[31]. For instance, one Japanese study conducted on wild-type and AhR-null mice found that the styrene trimer, which the authors detected in cooked polystyrene container-packed instant foods, may increase thyroid hormone levels

Vil tro det er sikkert å bruke for oss i temperaturer opp til 78 °C men det kan finnes forskjellige typer isopor der noen er mere egnet til matvarer enn andre.
:bat: :roedme: :bank2: Glemmer jo helt gatekjøkken"mat"
Det blir isoporlokk.
 
Tilbake
Topp