Ja jeg er i tivil om at det er mulig. Brygget sist det som skulle bli en lett sommerpils - derfor lite malt i Speidelen (50L med kort maltrør). Imidlertid ble jeg "skuffet" da jeg endte opp med Brewhouse eff% på 98! - og dermed et noe alkoholsterkere øl enn planlagt. Trodde jeg kanskje hadde gjort noe galt et sted.
Derfor brygget jeg nesten samme brygg i dag. Reduserte bare maltmengden med 0,5 kg. for å få til et lett sommerøl. Men hva skjer - jeg ender opp med samme 98% i effektivitet!bi dag. Trodde ikke det var mulig faktisk.
Begge disse bryggene mine # 17 og #18 ligger på haandbgyg.dk - og om noen kan fortelle meg hvor jeg eventuelt gjør feil i beregningen ville jeg sette pris på å få høre det.
Men jeg har sjekket OG (dennegang) med både Refractometer og Qeschlevekt. (ved 20C). Og jeg har kontrollert malt- Kjøkkenvekten min - 1 liter vann fra krana veier 1040 gr. - kan vel ikke være så helt galt. Mengden (22L) leser jeg av mellom innstøpte 20 og 25 liters merker på gjæringsdunk. Tar hensyn til 0,5 liter slurry og 0,5 liter grasp igjen i Speidelen.
Så jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er resultatet mittt. Kanskje andre har lyst til prøve sin Speidel med adskillig under maks kilo malt for å se om de får samme resultat? 22 liter øl ca. 4,5% av 3,150 kg. malt blir jo rett så billig øl da.
Please enligthen me.....
FredT
Edit: Fred Thiesen heter jeg for de som måtte gidde å se på haandbryg.dk
Derfor brygget jeg nesten samme brygg i dag. Reduserte bare maltmengden med 0,5 kg. for å få til et lett sommerøl. Men hva skjer - jeg ender opp med samme 98% i effektivitet!bi dag. Trodde ikke det var mulig faktisk.
Begge disse bryggene mine # 17 og #18 ligger på haandbgyg.dk - og om noen kan fortelle meg hvor jeg eventuelt gjør feil i beregningen ville jeg sette pris på å få høre det.
Men jeg har sjekket OG (dennegang) med både Refractometer og Qeschlevekt. (ved 20C). Og jeg har kontrollert malt- Kjøkkenvekten min - 1 liter vann fra krana veier 1040 gr. - kan vel ikke være så helt galt. Mengden (22L) leser jeg av mellom innstøpte 20 og 25 liters merker på gjæringsdunk. Tar hensyn til 0,5 liter slurry og 0,5 liter grasp igjen i Speidelen.
Så jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er resultatet mittt. Kanskje andre har lyst til prøve sin Speidel med adskillig under maks kilo malt for å se om de får samme resultat? 22 liter øl ca. 4,5% av 3,150 kg. malt blir jo rett så billig øl da.
Please enligthen me.....
FredT
Edit: Fred Thiesen heter jeg for de som måtte gidde å se på haandbryg.dk