Hei.
Helt fersk i gamet, men har lusket i kulissene her en stund. Jeg har noen spørsmål til dere..
Brygget en Amber Ale for en uke siden og den startet gjæringa fint så si med en gang på ca 18*c i rom temp.
Brygget en ny batch på søndag. Denne gang en lager(har forstått at det kan være tricky, men hadde så fin temp i kjelleren).
1. Denne står i kjelleren og jeg holder romtemperaturen der ved 11*c, er dette greit?
2. Når det kommer til temperatur, burde den kontrolleres i væsken, eller holder det å ha kontroll på romtemp?
3. Det bobler ikke i gjærlåsen slik som med ale´n, men det er vel ikke noe å uroe seg for?
4. Når jeg en gang skal tappe på flasker, burde jeg stikke om til nytt kar og unngå bunnfallet? Og blande sukkerlake i nykaret?
5. Hva burde FG ligge på på dennne lageren?
6. Jeg lar det være igjen ca 5L vørter i kasserollen, da den er stortsett full av skit etter avkjøling og bunnfelling, riktig prosedyre?
Fakta lager:
Metode: BIAB
Skyllevann: 8L
gjær: saflager
OG: 1064, hadde 85% effektivitet ifølge mine beregninger.. hadde sett for meg 70%
I gjæringskar: 20L
6kg malt
Om det er noe mer som er relevant spør..
Helt fersk i gamet, men har lusket i kulissene her en stund. Jeg har noen spørsmål til dere..
Brygget en Amber Ale for en uke siden og den startet gjæringa fint så si med en gang på ca 18*c i rom temp.
Brygget en ny batch på søndag. Denne gang en lager(har forstått at det kan være tricky, men hadde så fin temp i kjelleren).
1. Denne står i kjelleren og jeg holder romtemperaturen der ved 11*c, er dette greit?
2. Når det kommer til temperatur, burde den kontrolleres i væsken, eller holder det å ha kontroll på romtemp?
3. Det bobler ikke i gjærlåsen slik som med ale´n, men det er vel ikke noe å uroe seg for?
4. Når jeg en gang skal tappe på flasker, burde jeg stikke om til nytt kar og unngå bunnfallet? Og blande sukkerlake i nykaret?
5. Hva burde FG ligge på på dennne lageren?
6. Jeg lar det være igjen ca 5L vørter i kasserollen, da den er stortsett full av skit etter avkjøling og bunnfelling, riktig prosedyre?
Fakta lager:
Metode: BIAB
Skyllevann: 8L
gjær: saflager
OG: 1064, hadde 85% effektivitet ifølge mine beregninger.. hadde sett for meg 70%
I gjæringskar: 20L
6kg malt
Om det er noe mer som er relevant spør..