"Regelen" om 14-dagers gjæring er ikke vitenskapelig, men det er helt grei tommelfingerregel. Etter 4-5 dager vil (i et sunt gjæringsforløp) det meste av den kraftige aktiviteten være over, men den god del opprydning finner sted også etter det. Etter en uke er enda mer gjort, men stort sett vil ikke ølet ha klarnet skikkelig på så kort tid, og i sterke øl eller i lagerøl kan det fortsatt være en del jobb å gjøre, så det er fortsatt lurt å la det stå noen dager. Etter ølet har kommet på flasker/fat er det fjernet fra store deler av gjæren, og man kan ikke forvente den helt store aktiviteten lenger fra gjærens side (utover eventuell flaskekarbonering). Modningen som skjer på fat og flasker er i all hovedsak
ikke knyttet til gjæren, det handler mer om utfelling av polyfenoler og mikropartikler, samt oksideringsreaksjoner. Gjæren vil etter hvert kanskje autolysere, men det er ikke noe stort problem dersom det er lite gjær med i fat og flasker og ølet oppbevares kjølig.
Når det gjelder utgjæringsprosenten som oppgis på gjærpakkene fra produsentens side er disse tallene ikke ment å gi bryggeren et direkte svar på hvor stor utgjæring som kan forventes i ens egen brygging. Det tallene sier noe om er utgjæringsgraden i en standardvørter som
produsenten bruker (hos White Labs er den på 13 P, og fremstilles med nøyaktig samme prosedyre fra gang til gang). Tallene er ment å gi bryggeren et sammenlikningsgrunnlag ved valg av gjærtype. En gjær som er oppgitt å ha 65-70 % utgjæring vil gi lavere utgjæring enn en med 75-80 %, men det er absolutt ikke gitt at man får en utgjæring som ligger innenfor disse grensene i eget øl. Her vil hvordan man behandler gjæren (mengde, alder, oksygenering osv.) samt vørterens sukkersammensetning (som et resultat av mesketemperatur og malttyper) være avgjørende. Hvis man så får vesentlig lavere utgjæring enn det tallene tilsier er det sannsynlig at man enten ikke har gjennomført gjæringen optimalt (den vanligste feilen hos hjemmebryggere) eller har mesket på altfor høy temperatur.
Edit: Ser Bjarte egentlig skrev det samme som meg, men var litt kjappere og noe mer kortfattet.