Tørrgjær vs ferskgjær

JMD

 
Heisan .

Har nå brygget tilsammen8-9 batcher med allgrain ølsett .
Favoritten til nå er Hop Sanatorium fra Bryggselv ,denne har jeg brygger 3 ganger .
Alle brygg er brygget med tørrgjær .
Lurer nå på og prøve meg med ferskgjær og har noen spørsmål rundt dette .
Er det noen her som har brygget Hop sanatorium med tørr og ferskgjær ?
Blir den bedre med ferskgjær ?
Må man sette starter om man bruker ferskgjær på dette brygget ?
 
White Labs WLP001 / Wyeast 1056 / Safale US-05 som er valgene for Hop Sanatorium settet og regnes for samme gjærstamme, California Ale.
Gjenbruker du US-05 har den samme egenskaper som som wlp001.
Du vil ikke merke forskjell i smak på disse gjærtypene i dette settet, er min påstand.
Se også https://forum.norbrygg.no/threads/safale-us-05.6752/#post-57745

Noen opplever noe fersken lukt/smak ved us-05 tørrgjær, spesielt på lavere temperaturer, som ikke oppstår ved gjenbruk eller flytende gjær.

Du trenger ca. 300mrd gjærceller så en starter er nødvendig ved kjøp av en pose ferskgjær.

Fersk gjær gir deg tilgang til gjærstammer som det ikke finnes gode tørr varianter av, for dette brygget ville jeg gjenbrukt US-05 slurry, ev fortsatt med å kjøpe US-05.
 
Variasjonen av fersk gjær er mye større. Har laget forskjellig IPA med us 5 /wlp001. Har ikke klart å smake forskjell på disse, og om det har vært en forskjell er det helt umulig å tilskrive dette til gjæren. Kan like gjerne være andre variabler i et hjemmebrygg oppsett.
 
Tilbake
Topp