Hei!
Har brygget 6 BIAB nå + 1 ølsett og er på ingen måte noen ekspert, bare ambisiøs ;D. Ølsettet som var et mørkt øl ble helt krystallklart, kansjke ikke så rart da det er ekstrakt og sukker. Det som tappes etter BIAB er derimot tåkete. Det er ikke kjøletåke for det er tåkete helt fra det øyeblikket jeg hiver oppi malten. Dog jeg tror et av ølene som er flasket har noe kjøletåke i tillegg for det blir enda mer tåkete når det er nedkjølt. Partiklene er så små at man ikke kan skille dem.
Blir litt forvirret da noen sier de får krystallklare øl med BIAB, andre får det ikke til. Uansett, det må være mulig og jeg vil gjerne få det til da det ser litt mer innbydende ut og er litt mer imponerende i forhold til skeptikerne til hjemmebrygging.
Jeg brygger 12L batcher på en 9,5kw gassbrenner så har ikke direkte problemer med skikkelig fosskok. Koker i 60 min. Kokingen stopper opp et par min når jeg hiver oppi kjøleren. Noe av betydning? Kjøler med kopperspiral til 20 grader på ca 10 minutter. Mesker i 90 min inkludert 10 min mash-out.
Har brygget både med kranvann (aner ikke hva som er i vannet i Gent annet en [size=14pt]MASSE[/size] kalk) og flaskevann med samme resultat.
Bruker irish moss 15 min før kokeslutt. Skal dette gi en synlig klarere vørter i det man putter det i koken, eller skjer prosessen senere? Jeg ser uansett ingen forskjell på om jeg bruker moss eller ikke.
Det er mye trub etter mesking, maler kornet fint (har tidligere malt grovere med samme resultat).
For dere som har teken på dette med klart øl, på hvilket stadie er det klarningen skjer?
Finnes det håp? Filtrere på noe vis mellom mesk og kok? Tilsette saker i vørteren?
Hvis jeg har utelatt noe så gi lyd!
Takker så mye for alle tips!
Har brygget 6 BIAB nå + 1 ølsett og er på ingen måte noen ekspert, bare ambisiøs ;D. Ølsettet som var et mørkt øl ble helt krystallklart, kansjke ikke så rart da det er ekstrakt og sukker. Det som tappes etter BIAB er derimot tåkete. Det er ikke kjøletåke for det er tåkete helt fra det øyeblikket jeg hiver oppi malten. Dog jeg tror et av ølene som er flasket har noe kjøletåke i tillegg for det blir enda mer tåkete når det er nedkjølt. Partiklene er så små at man ikke kan skille dem.
Blir litt forvirret da noen sier de får krystallklare øl med BIAB, andre får det ikke til. Uansett, det må være mulig og jeg vil gjerne få det til da det ser litt mer innbydende ut og er litt mer imponerende i forhold til skeptikerne til hjemmebrygging.
Jeg brygger 12L batcher på en 9,5kw gassbrenner så har ikke direkte problemer med skikkelig fosskok. Koker i 60 min. Kokingen stopper opp et par min når jeg hiver oppi kjøleren. Noe av betydning? Kjøler med kopperspiral til 20 grader på ca 10 minutter. Mesker i 90 min inkludert 10 min mash-out.
Har brygget både med kranvann (aner ikke hva som er i vannet i Gent annet en [size=14pt]MASSE[/size] kalk) og flaskevann med samme resultat.
Bruker irish moss 15 min før kokeslutt. Skal dette gi en synlig klarere vørter i det man putter det i koken, eller skjer prosessen senere? Jeg ser uansett ingen forskjell på om jeg bruker moss eller ikke.
Det er mye trub etter mesking, maler kornet fint (har tidligere malt grovere med samme resultat).
For dere som har teken på dette med klart øl, på hvilket stadie er det klarningen skjer?
Finnes det håp? Filtrere på noe vis mellom mesk og kok? Tilsette saker i vørteren?
Hvis jeg har utelatt noe så gi lyd!
Takker så mye for alle tips!