Tilsettninger i øl

Hvilke andre "tilsetninger" bruker dere i ølet deres?


  • Totalt antall stemmer
    60

loebrygg

Norbrygg-medlem
Hvilke annet tilsetninger forutenom malt, humle og gjær bruker dere i ølet deres?
Tenker på f.eks vannjustering, klarningsmiddel, gjærnæring, ren O2 osv.
Skriv gjerne litt hvorfor
Selv bruker jeg bare litt kalsiumsulfat og/eller klorid for å justere humleprofilen
og litt syremalt i helt lyse øl
 
Sist redigert:
Bruker de alle, men langt i fra alltid og heller ikke på alle brygg, ja utenom Lactol og/eller syremalt fordi vannet mitt har en kjip ph.
 
Angående gelatin, hva er best practice for å unngå tilførsel av luft i fatet, og unngå at blandingen størkner i fatet før man får blanda inn øl.. ?Metoden min er: jeg lager til ei blanding på 1 teskje pulver til 100ml vann x antall fat. Har en ølslange som er lang nok til å romme drøyt 100 ml, med trakt og ballock, som jeg så fyller med gelatin-vann på 60-70 grader. Slipper ut trykket, smeller på ballocken, og væska i slangen reiser da ned i fatet. Napper av ballocken når slangen akkurat er tom, så fyller jeg i lukka sløyfe øl fra gjæringstanken. Noen med mer lettvint metode?
 
Angående gelatin, hva er best practice for å unngå tilførsel av luft i fatet, og unngå at blandingen størkner i fatet før man får blanda inn øl.. ?Metoden min er: jeg lager til ei blanding på 1 teskje pulver til 100ml vann x antall fat. Har en ølslange som er lang nok til å romme drøyt 100 ml, med trakt og ballock, som jeg så fyller med gelatin-vann på 60-70 grader. Slipper ut trykket, smeller på ballocken, og væska i slangen reiser da ned i fatet. Napper av ballocken når slangen akkurat er tom, så fyller jeg i lukka sløyfe øl fra gjæringstanken. Noen med mer lettvint metode?
Full sprøyte med vann i kasserollen, 2 plater opp til 65ish, røre og trekke opp i sprøyta. Napper mesteparten av trykket ut av fatet, men levner nok til å få flushet slangebiten på ballocken. Kobler på ballock, så fort det ikke kommer mer CO2 ut av slangestussen, på med sprøyte og fyll.

Jeg skulle gjerne gjort det før fating og ikke etter, men får ikke kaldkræsjet alt ølet mitt på gjæringskar.
received_534185734271900.jpeg
 
Full sprøyte med vann i kasserollen, 2 plater opp til 65ish, røre og trekke opp i sprøyta. Napper mesteparten av trykket ut av fatet, men levner nok til å få flushet slangebiten på ballocken. Kobler på ballock, så fort det ikke kommer mer CO2 ut av slangestussen, på med sprøyte og fyll.
Blir ikke den sprøyta der jævlig klissete av gelatin blandinga? Ser for meg at det ikke blir spesielt god gli inni der.. Om det er lov å si.
 
Det jeg lurte mest på da jeg opprettet tråden var det med gjørnæring, bruker det selv ikke og har heller ikke problemer med utgjæring, selv ikke på «tunge» øl
Er noe jeg går glipp av?
 
Det jeg lurte mest på da jeg opprettet tråden var det med gjørnæring, bruker det selv ikke og har heller ikke problemer med utgjæring, selv ikke på «tunge» øl
Er noe jeg går glipp av?
Jeg bruker det kun når jeg gjærer med kveik. Det er jo selvfølgelig muligheter for at helsa til gjæra varierer, og temperaturen svinger, og at heller det gjør at noen av dei øla hvor jeg ikke har brukt næring stopper tidlig eller får usmaker. Men innbiller meg at spesielt på kveika øl så blir det et bedre resultat med næring.
 
Jeg bruker det kun når jeg gjærer med kveik. Det er jo selvfølgelig muligheter for at helsa til gjæra varierer, og temperaturen svinger, og at heller det gjør at noen av dei øla hvor jeg ikke har brukt næring stopper tidlig eller får usmaker. Men innbiller meg at spesielt på kveika øl så blir det et bedre resultat med næring.

Hvorfor akkurat kveik?
 
Det jeg lurte mest på da jeg opprettet tråden var det med gjørnæring, bruker det selv ikke og har heller ikke problemer med utgjæring, selv ikke på «tunge» øl
Er noe jeg går glipp av?
Jeg bruker næring både på startere og ferdig vørter bare for sikkerhets skyld. Vet ikke om det har noen effekt, men det skader vel heller ikke...
 
Blir ikke den sprøyta der jævlig klissete av gelatin blandinga? Ser for meg at det ikke blir spesielt god gli inni der.. Om det er lov å si.
Har aldri opplevd dårlig glid med blandinga, er den helt tørr kan det sikkert bli noe motstand, men begge delene er jo fuktig fra starsan så det gir jo god glid :p
 
Har aldri opplevd dårlig glid med blandinga, er den helt tørr kan det sikkert bli noe motstand, men begge delene er jo fuktig fra starsan så det gir jo god glid :p
Ok, da tester jeg din metode neste gang. Har du noe link eller tips til hvor du finner sprøyter med spiss som passer i en 6mm ID slange?
 
Det jeg lurte mest på da jeg opprettet tråden var det med gjørnæring, bruker det selv ikke og har heller ikke problemer med utgjæring, selv ikke på «tunge» øl
Er noe jeg går glipp av?
Det er vel mer en forsikring enn en nødvendighet her også, som regel er det vel nok å hente i vørteren, men også jeg bruker det på startere og slurry og spesielt i cider selv om det blir litt på utkanten av temaet.
 
Det er vel mer en forsikring enn en nødvendighet her også, som regel er det vel nok å hente i vørteren, men også jeg bruker det på startere og slurry og spesielt i cider selv om det blir litt på utkanten av temaet.

brulosophy kunne i hvertfall ikke finne no forskjell i hverken øl eller cider (noe jeg syntes var litt rart, da jeg en gang brygga mjød uten og den stoppa opp halvveis, ikke før jeg tilsetta litt dme dura den ned til 1.000 :oops:)
 
Sist redigert:
brulosophy kunne i hvertfall ikke finne no forskjell i hverken øl eller cider (noe jeg syntes var litt rart, da jeg en gang brygga mjød uten og den stoppa opp halvveis, ikke før jeg tilsetta litt dme dura den ned til 1.000 :oops:)
Det kan godt hende at det ikke er nødvendig for mange, og hva det er med vannet mitt som gjør at jeg trenger det vet jeg heller ikke, men jeg sliter med H2S i lagere titt og stadig, men i cider er det altså 100% sikkert at jævelskapet lukter som jeg allerede har passert over i grava.

Når jeg da tilsetter gjærnæring forsvinner den som regel etter 12 timer og jobber som normalt uten H2S..

Jeg innser at vannet mitt kanskje ikke egner seg til brygging i det hele tatt, men det er en deal breaker for meg, kan jeg ikke bruke mitt vann, jeg bor 1,5 time(hver vei) fra noen jeg kan hente vann hos så da blir det å legge hele hobbyen på hylla..

Heldigvis så ser det ut som Brewly sin 34/70 har løst H2S problemet i lagere og jeg håper jeg også finner en løsning på cideren enten ved tilsetninger eller annen gjær(kona drikker ikke øl) så jeg kan fortsette med denne fantastiske hobbyen uten å måtte flushe CO2 igjennom fatet 10+ ganger før H2S'en er borte..

Håhå blei litt av en rant, men jeg er så forbanna lei av H2S at jeg rister..
 
Det kan godt hende at det ikke er nødvendig for mange, og hva det er med vannet mitt som gjør at jeg trenger det vet jeg heller ikke, men jeg sliter med H2S i lagere titt og stadig, men i cider er det altså 100% sikkert at jævelskapet lukter som jeg allerede har passert over i grava.

Når jeg da tilsetter gjærnæring forsvinner den som regel etter 12 timer og jobber som normalt uten H2S..

Jeg innser at vannet mitt kanskje ikke egner seg til brygging i det hele tatt, men det er en deal breaker for meg, kan jeg ikke bruke mitt vann, jeg bor 1,5 time(hver vei) fra noen jeg kan hente vann hos så da blir det å legge hele hobbyen på hylla..

Heldigvis så ser det ut som Brewly sin 34/70 har løst H2S problemet i lagere og jeg håper jeg også finner en løsning på cideren enten ved tilsetninger eller annen gjær(kona drikker ikke øl) så jeg kan fortsette med denne fantastiske hobbyen uten å måtte flushe CO2 igjennom fatet 10+ ganger før H2S'en er borte..

Håhå blei litt av en rant, men jeg er så forbanna lei av H2S at jeg rister..

Jeg har ikke undersøkt komblinga mellom H2S og gjærnæring og har kun brygga to lagere. Hadde litt svovel i starten på pilsen (34/70), men det forsvant innen rimelig tid. Du får sjekke røkbokken min :), se om du finner no der (jeg kunne ikke det, og den er rimelig fersk (german bock))
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp