Mitt første innlegg på Norbrygg Forum, og først - takk til inspirasjon og gode innlegg.
Jeg er etter all målestokk en "novise", og er både imponert over all kunnskap rundt ølbrygging, og helt ærlig også litt overrasket over hvor komplisert mye forklares.
Med dette mener jeg ikke å "banne i kirken", så bær over om dette oppleves som kritikk - det er ikke ment slik.
Jeg har kun 8 brygg bak meg, men alle har vært vellykket. Begynte med BIB og kjøpte etterhvert en BB60. Alle brygg har vært vellykket, og jeg har vært innom noen mer krevende brygg, mellom annet Highlander (det beste brygget hittil), og det beste juleølet jeg har smakt - takk til Wit Juleøl. Begge oppskrifter på forumet her.
Til tappingen - jeg har gjort det så enkelt som dette:
1) Etter 2,5 uker gjæring av "Red Ale" (fra olbrygging.no = bør absolutt testes), og Ulriken DIPA(7F bryggeri) så ble FG kontrollmålt. Ulriken DIPA begynte å "ploppe" (hvert 3-5 minutt helt til det ble tappet) etter å ha blitt løftet da 1 meter horisontalt. Det var nok tørrhumling som forårsaket dette. FG var helt innenfor forventet verdi!
2) Ølet stod i ro, i ca 15 grader i 1 døgn (og ja - coldcrush er sikkert optimalt, men uansett - det ble ikke gjort).
3) Fat på 19 liter ble rengjort med PBW, varmt vann og Saniclean (her er jeg veldig grundig - ikke noe overlates til tilfeldighetene - det skal være rent!)
4) Kegerator er klar (Whirlpool kjøp på Komplett.no på tilbud), med plass til 2x19 og 1x12 og 1x9 og klar for ca 1 grad Celcius. 4 Perlick 650ss gjennom kjøleskapsdøren.
5) Fat fylles med CO2 (CO2 er tyngre enn luft, ingen diskusjon) - for min del fungerer det optimalt, dvs uten ekstra "skumlegging" med Starsan)
6) Hevert rengjøres grundig, PBW, varmt vann, Saniclean - drypptøres, slange legge ned i fatet, helt til bunn. Bruker ikke sukker!
7) Øl tappes over i fat, til ca 5 cm gjenstår - vil helst ha på lokket uten å "klisse for mye".
8) Lokk til fat, som har lagt i Saniclean blanding frem til nå, settes på.
9) Fat fylles med trykk 3 bar (jeg vet at det er indikerer at jeg skal hurtigkarbonere, men det er ikke målet - jeg ønske å unngå "ulumskheter" i ølet, og starte CO2 metningen så raskt som mulig. Før fatet kjøles ned, slipper jeg ut trykk, fyller fatet igjen - 2-3 ganger. Nå er oksygenet definitivt ute! Ingen risting!
10) Jeg lukker ventil fra CO2 flasken, venter noen timer, åpner kort (til 3 bar nås), stenger og gjentar 3-4 ganger de neste 2 dagene. Ingen risting!
11) Trykk slippes ut av fatet, og jeg setter det på 1 bar. Har stilt inn 4-5 grader Celcius på kegerator nå! Ingen risting!
12) Etter 5 dager kart for den første prøven . Den første 1/2 halvliteren er bare skum (overskuddstrykket skal ut), deretter så er ølet helt perfekt.
Ulriken DIPA kan absolutt anbefales. Har ikke smakt på Red Ale enda, men har gode erfaringer!
Jeg har vært nøye med rengjøring, sjekket at det ikke er lekkasje på CO2, og ellers tålmodig.
Brygger på BB60, og det ble flasket (med naturlig karbonering) like mye som ble tappet på fat. Har ikke smakt på flasker enda, men kommer gjerne tilbake senere med en sammenligning.
Dersom noen har tips til et godt påskeøl mottar jeg gjerne oppskrift .
Cheers!
Jeg er etter all målestokk en "novise", og er både imponert over all kunnskap rundt ølbrygging, og helt ærlig også litt overrasket over hvor komplisert mye forklares.
Med dette mener jeg ikke å "banne i kirken", så bær over om dette oppleves som kritikk - det er ikke ment slik.
Jeg har kun 8 brygg bak meg, men alle har vært vellykket. Begynte med BIB og kjøpte etterhvert en BB60. Alle brygg har vært vellykket, og jeg har vært innom noen mer krevende brygg, mellom annet Highlander (det beste brygget hittil), og det beste juleølet jeg har smakt - takk til Wit Juleøl. Begge oppskrifter på forumet her.
Til tappingen - jeg har gjort det så enkelt som dette:
1) Etter 2,5 uker gjæring av "Red Ale" (fra olbrygging.no = bør absolutt testes), og Ulriken DIPA(7F bryggeri) så ble FG kontrollmålt. Ulriken DIPA begynte å "ploppe" (hvert 3-5 minutt helt til det ble tappet) etter å ha blitt løftet da 1 meter horisontalt. Det var nok tørrhumling som forårsaket dette. FG var helt innenfor forventet verdi!
2) Ølet stod i ro, i ca 15 grader i 1 døgn (og ja - coldcrush er sikkert optimalt, men uansett - det ble ikke gjort).
3) Fat på 19 liter ble rengjort med PBW, varmt vann og Saniclean (her er jeg veldig grundig - ikke noe overlates til tilfeldighetene - det skal være rent!)
4) Kegerator er klar (Whirlpool kjøp på Komplett.no på tilbud), med plass til 2x19 og 1x12 og 1x9 og klar for ca 1 grad Celcius. 4 Perlick 650ss gjennom kjøleskapsdøren.
5) Fat fylles med CO2 (CO2 er tyngre enn luft, ingen diskusjon) - for min del fungerer det optimalt, dvs uten ekstra "skumlegging" med Starsan)
6) Hevert rengjøres grundig, PBW, varmt vann, Saniclean - drypptøres, slange legge ned i fatet, helt til bunn. Bruker ikke sukker!
7) Øl tappes over i fat, til ca 5 cm gjenstår - vil helst ha på lokket uten å "klisse for mye".
8) Lokk til fat, som har lagt i Saniclean blanding frem til nå, settes på.
9) Fat fylles med trykk 3 bar (jeg vet at det er indikerer at jeg skal hurtigkarbonere, men det er ikke målet - jeg ønske å unngå "ulumskheter" i ølet, og starte CO2 metningen så raskt som mulig. Før fatet kjøles ned, slipper jeg ut trykk, fyller fatet igjen - 2-3 ganger. Nå er oksygenet definitivt ute! Ingen risting!
10) Jeg lukker ventil fra CO2 flasken, venter noen timer, åpner kort (til 3 bar nås), stenger og gjentar 3-4 ganger de neste 2 dagene. Ingen risting!
11) Trykk slippes ut av fatet, og jeg setter det på 1 bar. Har stilt inn 4-5 grader Celcius på kegerator nå! Ingen risting!
12) Etter 5 dager kart for den første prøven . Den første 1/2 halvliteren er bare skum (overskuddstrykket skal ut), deretter så er ølet helt perfekt.
Ulriken DIPA kan absolutt anbefales. Har ikke smakt på Red Ale enda, men har gode erfaringer!
Jeg har vært nøye med rengjøring, sjekket at det ikke er lekkasje på CO2, og ellers tålmodig.
Brygger på BB60, og det ble flasket (med naturlig karbonering) like mye som ble tappet på fat. Har ikke smakt på flasker enda, men kommer gjerne tilbake senere med en sammenligning.
Dersom noen har tips til et godt påskeøl mottar jeg gjerne oppskrift .
Cheers!