eirikhm
Norbrygg-medlem
Hei,
brygga en stout for snart to uker siden, og har litt problemer med utgjæring.
OG på 1080. Brukte 6kg pale ale malt, og 2kg spesialmalt (roasted barley, black malt, flaked barley, dark caramalt). Det var første mesking med dette oppsettet, så var nok litt slingring på temperaturer.
Første dagene gjæret den meget eksplosivt på 20c, og jeg burde nok skrudd ned temperaturen siden det garantert var mye høyere temp i selve ølet. Lite å gjøre med det nå..
Etter en ukes tid stoppa den opp på 1030, og etter noen dager jeg pitcha om til en ren bøtte i håp om at dette skulle sette fart på sakene. Noe det ikke gjore.
Har lest litt om bruken av enzym på http://www.brewery.org/brewery/library/enzymes595.html, og har både gode og dårlige erfaringer med dette fra før. Har brukt det på en IPA, som gjæret helt ut og jeg satt igjen med en markat aroma som kun kan beskrives som eim av alkohol. Andre gangen var på en brown ale som gikk ned på 1004, og jeg fikk litt av samme problem der. Etter to uker med tørrhumle og fire uker på flasker blei den drikkandes likevel.
Nå, batchen jeg har her er på ingen måte udrikkelig, men syns den fortsatt er litt søt. Hva ville dere gjort i mitt tilfelle? Kan evt tørhumling hjelpe å dekke over sødmen på et vis?
brygga en stout for snart to uker siden, og har litt problemer med utgjæring.
OG på 1080. Brukte 6kg pale ale malt, og 2kg spesialmalt (roasted barley, black malt, flaked barley, dark caramalt). Det var første mesking med dette oppsettet, så var nok litt slingring på temperaturer.
Første dagene gjæret den meget eksplosivt på 20c, og jeg burde nok skrudd ned temperaturen siden det garantert var mye høyere temp i selve ølet. Lite å gjøre med det nå..
Etter en ukes tid stoppa den opp på 1030, og etter noen dager jeg pitcha om til en ren bøtte i håp om at dette skulle sette fart på sakene. Noe det ikke gjore.
Har lest litt om bruken av enzym på http://www.brewery.org/brewery/library/enzymes595.html, og har både gode og dårlige erfaringer med dette fra før. Har brukt det på en IPA, som gjæret helt ut og jeg satt igjen med en markat aroma som kun kan beskrives som eim av alkohol. Andre gangen var på en brown ale som gikk ned på 1004, og jeg fikk litt av samme problem der. Etter to uker med tørrhumle og fire uker på flasker blei den drikkandes likevel.
Nå, batchen jeg har her er på ingen måte udrikkelig, men syns den fortsatt er litt søt. Hva ville dere gjort i mitt tilfelle? Kan evt tørhumling hjelpe å dekke over sødmen på et vis?