Stoppe gjæringstid for tidlig

morknudsen

Norbrygg-medlem
Hei alle!

HEELT fersk her - har akkurat satt vår første Batch - EN Hoppy Joe fra Bryggselv og Lervik.
Følger oppskriften etter beste evne, og har nå et gjæringskar fylt med øl for lagring i 14 dager, som oppskriften sier.

Av praktiske årsaker (som påskeferie og bortreising)har vi behov for å tappe på flasker et par dager før (3-4 dager før) - er det dumt? Noe vi da må ta høyde for?
Takk for råd og innspill!
 
Ta en måling først for å se hvor langt gjæringa har kommet. Vanligvis er det ingen problem å gjære litt kortere hvis du er fornøyd med utgjæringa.
 
Som regel vil en ale gjæret med US-05 el.l. være ferdiggjæret på under fem dager og klar til flasking i løpet av en uke. Det er som regel lett å se gjennom gjæringskaret om gjæren har falt til bunns og dannet et kompakt lag. Har den det, kan du bare flaske.
 
har en 20 liter allgrain lager OG 1045, 2 pakker saflager w-34/70 sto 9 dager på 10 grader og stoppet opp. hevet til 18 grader 3 dager og nå plopper det 1 gang i minuttet. tok en prøve og nå er den på 1005 men den gjærer fortsatt. kan jeg stoppe den kaldt og flaske eller må den gjære helt ut. vil den ikke da muligens bli altfor tørr?
 
Ploppingen kommer antakelig av at varmere vann ikke holder like godt på CO2. Det er bare gass som går ut av løsningen, ikke ny gjæringsaktivitet.
 
satt det kaldt en liten stund og ploppingen stoppet, tok sjangsen på å prime og flaske. takk for raskt svar
 
Takk for svar alle sammen! Vi velger å la den stå til etter påske da det aldri var ment som påskeøl :) :ilike:
 
Tilbake
Topp