Jeg brygget en Belgisk øl som jeg stikket om til en glassballong etter 5 dagers primærgjæring. I går etter 5 uker på glassballong luktet ølet moden frukt (plomme) og hadde litt samme smak. Jeg har ikke opplevd denne lukten etter at jeg sluttet å brygge med ekstrakt kitt, nå brygger jeg med all-grain.
Er det estere som er årsaken til lukten og smaken? Hvis ja, var det fordi jeg kanskje stikket om for tidlig? Tidligere har jeg alltid latt ølet gjære 2 uker uten å stikke om. Dette ølet ble gjæret ved 20 °C. Jeg har gjærskap så jeg har full kontroll over gjæretemperaturen. Det var ingen aktivitet i gjærlåsen under sekundærgjæringen men jeg kan ikke sikkert vite om alt var tett.
Er det estere som er årsaken til lukten og smaken? Hvis ja, var det fordi jeg kanskje stikket om for tidlig? Tidligere har jeg alltid latt ølet gjære 2 uker uten å stikke om. Dette ølet ble gjæret ved 20 °C. Jeg har gjærskap så jeg har full kontroll over gjæretemperaturen. Det var ingen aktivitet i gjærlåsen under sekundærgjæringen men jeg kan ikke sikkert vite om alt var tett.