Da kommer bildene.
Speidel 3 viser oppstillingen for kjøring av
speidelen som whirlpool
Pga elementene i buunen vil aldri speidelen bli optimal som
whirlpool men gir overraskende bra resultat.
Jeg bruker melkesyre til pH-justering istf kalsiumklorid og natron.
Det gir etter min erfaring bedre trubdannelse og økt skumstabilitet.
Jeg brygger 2x60 liter hver gang.
Jeg fyller i vann kvelden i forveien og koker det opp.Da fjerner jeg oxygenet og
vannet er nær innmesktemperatur på 60 grader om morgenen . Den fabrikkinnstilte innmesktemperaturen
på 38 grader reduserer karftig på skumstabiliteten.
Etter første kjører jeg whirlpoolen med kjøling. Pumper de 50 literene
som er over utløpsstussen over i gjæringstanken og bruker en sugeslange tilkoblet
krana som vender opp for å suge opp resten minus den truben som er lagt seg i sentrum.
Deretter kjører jeg andre fylling men her lar jeg truben sedimentere et par timer før
jeg gjør no mer.
Jeg tapper av ca 10 liter med sedimentert trub/vørter fra gjæringstanken før jeg pumper
de nye 50 literene inn på gjæringstanken. De siste ti literene i speidelen pluss de 10
tappet av fra gjæringstanken setter jeg ved ca 0 i to-tre døgn.
Da kan jeg dekantere av 10-12 liter vørter som jeg koker et kvarter før nedkjøling og oxygenering.
Bilde 4 viser innløpsstussen til whirlpoolen. Anbefalt innløpshastighet
er max 3,5 m/s og sentrifugalpumper bør unngås fordi de river i stykker truben.
Bilde 5 viser oxygensteinen tilkoblet med sterilfilter.
Bilde 6 viser gjærtanken tilkopblet på sugesiden av pumpen.
Ved å åpne forsiktig på kuleventilen under suges gjæren inn og blir blandet med vørteren og
tilført oxygen.
bilde 7 viser gjærtanken og slangen hvor blandingen pumpes til gjæringstanken.
Bilde 8 viser luftesteinen som oppbevares på sprit når den ikke er i bruk
Og bilde 9 viser flowmeteret som jeg bruker når jeg tilfører oxygen.
Og da er det unødvendig med sjåglass
