God kveld..
Sitter og koser meg en en deilig APA
Den hadde nok vært deiligere med en skikkelig skumtopp... Gillette Style
Er ikke lenge siden jeg startet med allgrain, og føler vel egentlig at jeg ikke har vært helt heldig med skumfastheten på noen av bryggene mine. spesilt en hveteøl (Gahr, bryggselv.no) hvor skum var nesten fraværende.. så noen gjør jeg feil.
Oppskrift:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 30,00 l
Post Boil Volume: 26,00 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,053 SG
Estimated Color: 14,1 EBC
Estimated IBU: 40,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 78,00 %
Est Mash Efficiency: 84,8 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,00 kg Pale Malt (2 Row) US (5,0 EBC) Grain 1 97,3 %
0,14 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 2 2,7 %
30,00 g Target [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 32,7 IBUs
20,00 g Hallertauer [8,90 %] - Boil 10,0 min Hop 4 6,4 IBUs
20,00 g Hallertauer [8,90 %] - Boil 2,0 min Hop 5 1,5 IBUs
3,0 pkg American Ale (Wyeast Labs #1056) [124,21 Yeast 6 -
20,00 g Hallertauer [8,90 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 7 0,0 IBUs
Mesk: 66-67 C 60 min
Skyllig, flyspage : 90 min 75 C
OG 1.053 FG 1.009
Teori: Jeg har ikke utført Mash out på noen av mine brygg, da jeg leser at mange bryggere hopper over dette steget uten at det påvirker sluttresultatet.
Jeg skyller ved at jeg "sprinkler" skyllevannet over mesker med ett litersmål, vannet holder 75C, uten at jeg har målt, så vil jeg gjette på at tempraturen på mesken ikke holder seg gjevn under hele tiden skyllinge tar, og jeg tipper at tempraturen i mesken sikkert synker en del. Ved lav temperatur i mesken under skyllingen tenker jeg at vil få en "omvendet stegmesking" med proteinrest på slutten av skyllingen. Mener og ha lest at proteinrest ved bruk av velmodifisert malt vil påvirke skumfastheten i negativ retning.
Er Mashout en mulig løsning?
Alt utstyret jeg bruker er nøye vasket med ballong og flaskerens, skyllet med kaldt rent vann og fått en omgang i StarSan. så jeg må ta utgangspunkt i at utstyret jeg bruker er rent og desinfisert.
ps: Håper ingen arresterer meg på at jeg kaller dette en Apa, da jeg har brukt tyske humle
Sitter og koser meg en en deilig APA
Den hadde nok vært deiligere med en skikkelig skumtopp... Gillette Style
Er ikke lenge siden jeg startet med allgrain, og føler vel egentlig at jeg ikke har vært helt heldig med skumfastheten på noen av bryggene mine. spesilt en hveteøl (Gahr, bryggselv.no) hvor skum var nesten fraværende.. så noen gjør jeg feil.
Oppskrift:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 30,00 l
Post Boil Volume: 26,00 l
Batch Size (fermenter): 23,00 l
Bottling Volume: 21,00 l
Estimated OG: 1,053 SG
Estimated Color: 14,1 EBC
Estimated IBU: 40,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 78,00 %
Est Mash Efficiency: 84,8 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,00 kg Pale Malt (2 Row) US (5,0 EBC) Grain 1 97,3 %
0,14 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 2 2,7 %
30,00 g Target [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 3 32,7 IBUs
20,00 g Hallertauer [8,90 %] - Boil 10,0 min Hop 4 6,4 IBUs
20,00 g Hallertauer [8,90 %] - Boil 2,0 min Hop 5 1,5 IBUs
3,0 pkg American Ale (Wyeast Labs #1056) [124,21 Yeast 6 -
20,00 g Hallertauer [8,90 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 7 0,0 IBUs
Mesk: 66-67 C 60 min
Skyllig, flyspage : 90 min 75 C
OG 1.053 FG 1.009
Teori: Jeg har ikke utført Mash out på noen av mine brygg, da jeg leser at mange bryggere hopper over dette steget uten at det påvirker sluttresultatet.
Jeg skyller ved at jeg "sprinkler" skyllevannet over mesker med ett litersmål, vannet holder 75C, uten at jeg har målt, så vil jeg gjette på at tempraturen på mesken ikke holder seg gjevn under hele tiden skyllinge tar, og jeg tipper at tempraturen i mesken sikkert synker en del. Ved lav temperatur i mesken under skyllingen tenker jeg at vil få en "omvendet stegmesking" med proteinrest på slutten av skyllingen. Mener og ha lest at proteinrest ved bruk av velmodifisert malt vil påvirke skumfastheten i negativ retning.
Er Mashout en mulig løsning?
Alt utstyret jeg bruker er nøye vasket med ballong og flaskerens, skyllet med kaldt rent vann og fått en omgang i StarSan. så jeg må ta utgangspunkt i at utstyret jeg bruker er rent og desinfisert.
ps: Håper ingen arresterer meg på at jeg kaller dette en Apa, da jeg har brukt tyske humle