Sene humletilsettinger og holdbarhet

Lars

Norbrygg-medlem
Har fått noen aha-opplevelser i år, ved smaking på humlebomber (IPA/Imperial IPA) hvor humletilsettingen utelukkende har vært gjort etter de siste 30 minutter av kokingen, samt noe tørrhumling. For det første har humlearoma og smak vært helt fantastisk til å begynne med, og bitterheten relativt vennlig tross heftige mengder humle. Samtidig har intensiteten dalt relativt kjapt, og etter noen små måneder har det flotte humlepreget sunket påfallende mye. Sikter blant annet til egen imperial IPA og Odlands kg-bombe..

Spiller tidspunktet for humletilsetting inn på hvor lenge friskt humlepreg (aroma/smak/bitterhet) holder seg i ølet? Isåfall hvordan?
Eller er det andre faktorer (annet enn kald, mørk og oksygenfattig lagring) som påvirker dette?
 
Såg ein video frå Basic Brewing angåande dette. Dei brygga opp to ekstraktbrygg, med samme IBU, men der den eine hadde bitterhet frå 60 minutt, og den andre frå 15 minutt. Husker ikkje detaljer om smak, men dei likte den som kun hadde stått 15 minutt best.

Trur det var denne: June 20, 2006 - Playing with Hops
 
Humlearoma (og forsåvidt også bitterhet) forsvinner etterhvert, uansett. Om man så i stor grad baserer smaken i ølet på sene humletilsetninger må man regne med at preget daler relativt raskt. Det du vil få av smak og aroma fra en tidligere tilsetning vil bli værende i ølet lenger, men det vil også være annerledes enn om det kom fra en senere tilsetning. Om man ønsker å bevare bitterheten i øl et lenge, er tidlige tilsetninger å foretrekke, men det vil ikke funke like bra aromamessig som med sene tilsetninger. Det er vel et av bryggerens sure facts of life; humlebomber er ferskøl...
 
Min egen erfaring da spesielt med humlebomba mi er at humearoma daler ganske kjapt. Spesielt når man kun tilsetter siste 5 minutter og tørrhumler. Dette er ferskvare.
 
Odland skrev:
Min egen erfaring da spesielt med humlebomba mi er at humearoma daler ganske kjapt. Spesielt når man kun tilsetter siste 5 minutter og tørrhumler. Dette er ferskvare.

Hvor lenge etter flasking/fating var humlebomba på sitt beste?
 
Vanskelig å si. Synes den var veldig god på Bjorleik. Uka før var den også meget god, men mye mer ekstremhumla. 2-4 uker etter flasking var vel den beste tiden.

Men her må det legges til at jeg ikke brukte noe som helst av humle som fikk kokt noe særlig. Brygget mista mye av koken når 900g frossen/kald humle kom i gryta.
 
Tilbake
Topp