Bård
Norbrygg-medlem
Jeg leser og leser.
Har nå kommet til kapittelet sekundærgjæring (SEG).
Må si at her er det mye og ofte motstridende informasjon.
Jeg har forstått det slik at SEG kan handle om perioden etter stormgjæringen, og frem mot oppnådd FG. For andre betyr SEG perioden etter at man har stukket om, og mens man venter på at bunnfallt legger seg.
Undergjæret øl skal ha en sekundærgjæring på 5-10 °C ?
Og overgjæret øl fra 17-18 til 20 °C?
Noen snakker om at ølet skal bort fra gjærkaka, slik at gjæren ikke skal sette unødvendig usmak på ølet. Andre snakker om at gjæren nå skal rydde opp etter seg.
Noen, ser jeg, anbefaler SEG i et par uker, andre opptil noen måneder. :jaha:
Porteren vi satt for en ukes tid siden.. (og1061) når den er ferdig med stormgjæringen og det meste har falt til bunnen av gjæringskaret. Er det da fornuftig å stikke om? Og hvor lenge skal ølet stå til SEG? Til ønsket fg er nådd, eller til verdiene målt med oechselmeteret ikke lenger endrer seg over et par dager?
Eller skal smaken utvikles videre i sekundærgjæringskaret i uker eller måneder etter dette før ølet flaskes? :attevar:
Takker på forhånd for innspill.
Har nå kommet til kapittelet sekundærgjæring (SEG).
Må si at her er det mye og ofte motstridende informasjon.
Jeg har forstått det slik at SEG kan handle om perioden etter stormgjæringen, og frem mot oppnådd FG. For andre betyr SEG perioden etter at man har stukket om, og mens man venter på at bunnfallt legger seg.
Undergjæret øl skal ha en sekundærgjæring på 5-10 °C ?
Og overgjæret øl fra 17-18 til 20 °C?
Noen snakker om at ølet skal bort fra gjærkaka, slik at gjæren ikke skal sette unødvendig usmak på ølet. Andre snakker om at gjæren nå skal rydde opp etter seg.
Noen, ser jeg, anbefaler SEG i et par uker, andre opptil noen måneder. :jaha:
Porteren vi satt for en ukes tid siden.. (og1061) når den er ferdig med stormgjæringen og det meste har falt til bunnen av gjæringskaret. Er det da fornuftig å stikke om? Og hvor lenge skal ølet stå til SEG? Til ønsket fg er nådd, eller til verdiene målt med oechselmeteret ikke lenger endrer seg over et par dager?
Eller skal smaken utvikles videre i sekundærgjæringskaret i uker eller måneder etter dette før ølet flaskes? :attevar:
Takker på forhånd for innspill.