Sauergut

Jeg startet en prøve "batch" i går, brukte lys DME.
OG 1.044, reduserte pH til 5,34, vi har borevann fra 110m ned i gruunnen (fjell) og har en pH på langt over 8, DMEen reduserte pHen, men ikke nok.
Hadde Pilsner malt i en 5l Erlenmeyer kolbe og helte på avkjølt vørter, det er viktig å fylle fullt for å få minst mulig oksygen, brukte godt med krympe plast for å sikre at det var tett-
Satte kolben i en stor gryte med vann på 48 grader, bruker en Sous Vide stav som holder nøyaktig temperatur.
Pakket det inn i ALU folie og et håndkle. Der skal det stå og kose seg i 5 døgn.
Lagde 2 liter ekstra med vørter som skal brukes til å fylle kolben igjen etter å ha helt av en porsjon ferdig Sauergut.
Vi får se om det funker. :)
Har lagt ved noen bilder.

OG.jpg
ph.jpg
malt.jpg



malt2.jpg

sousvide1.jpg

sousvide2.jpg
 
Jeg startet en prøve "batch" i går, brukte lys DME.
OG 1.044, reduserte pH til 5,34, vi har borevann fra 110m ned i gruunnen (fjell) og har en pH på langt over 8, DMEen reduserte pHen, men ikke nok.
Hadde Pilsner malt i en 5l Erlenmeyer kolbe og helte på avkjølt vørter, det er viktig å fylle fullt for å få minst mulig oksygen, brukte godt med krympe plast for å sikre at det var tett-
Satte kolben i en stor gryte med vann på 48 grader, bruker en Sous Vide stav som holder nøyaktig temperatur.
Pakket det inn i ALU folie og et håndkle. Der skal det stå og kose seg i 5 døgn.
Lagde 2 liter ekstra med vørter som skal brukes til å fylle kolben igjen etter å ha helt av en porsjon ferdig Sauergut.
Vi får se om det funker. :)
Har lagt ved noen bilder.

Vis vedlegget 71919
Vis vedlegget 71920
Vis vedlegget 71921



Vis vedlegget 71922

Vis vedlegget 71923

Vis vedlegget 71924
Kort oppsummering, det funket.

Jeg tok en prøve for noen dager siden, pH 3,3, den smakte godt, som en eddik med god maltsmak. Jeg fylte opp igjen med ny vørter og skal ta en ny test til uken. i slutten av neste uke håper jeg å få tid til å lage et brygg og bruke denne til å justere pH med.
 
Kort oppsummering, det funket.

Jeg tok en prøve for noen dager siden, pH 3,3, den smakte godt, som en eddik med god maltsmak. Jeg fylte opp igjen med ny vørter og skal ta en ny test til uken. i slutten av neste uke håper jeg å få tid til å lage et brygg og bruke denne til å justere pH med.
Snedig måte du fiksa det der på:).

pH skulle være under 4,6 når du starter, trur jeg. Grunnen er vel at lacto da ikke konkurrerer med andre eventuelle bakterier. Men om vørteren er steril, spiller det antakelig mindre rolle.

Dette må absolutt prøves.
 
Nettopp.

Når jeg går inn på sidene til Weyermann finner jeg ikke noe prosenttall på innholdet av mjølkesyre, så hvor Jordan Folks har det med 4% fra blir uklart.

Jeg har et pH-meter, og har man det, kan man saktens finne ut sjøl gjennom litt prøving hvor mye man trenger av det man har laga for å senke pH'en i mesken en tiendel.

Fra tid til annen lager jeg meg en batch med startervørter, og jeg kunne egentlig bare lage en ekstra stor batch neste gang. Jeg ser for meg at jeg tar 8 liter, som jeg fyller på ei glasskrukke som tar det volumet. Når jeg har 8 liter sauergut, kan jeg så koke/dampe det inn til passe konsistens.

Vil det funke? Syra er ikke volatil, går jeg ut fra, men det er ellers ikke den jeg først og fremst er ute etter, men smakseffekten. Så spørsmålet blir om jeg damper vekk viktige smakskomponenter. (Jeg trur Weyermann bruker en litt mer sofistikert teknologi:).)

Det er kanskje ikke nødvendig å koke inn sauerguten, men jeg ser for meg at det blir litt greiere å ha små porsjoner med konsentrat stående. Det er greit å kunne lage en litt større porsjon når jeg først skal gjøre dette, men det kan fort fylle litt mye i fryser og kjøleskap - sammen med startervørteren.
Mener å ha hørt at konsentratet fra Weyermann er på 20% og at det da skulle det holde med ca 1-1,5dl på 25 liter batch.
Hvis man lager dette selv med en styrke på 2% så må man bruke 10 ganger så mye sauergut, altså 1-1,5 liter pr 25L batch
 
IMG_3698.jpeg
Lot den stå … varmt (ca 35C i ca 2-3 uker .. deretter romtemp). Blir ca 2%.
Jeg bruker vanligvis ca 5-6ml 80% melkesyre pr batch (pils), så med sauer gut blir det 40*5=2dl.
 
Sist redigert:
Mener å ha hørt at konsentratet fra Weyermann er på 20% og at det da skulle det holde med ca 1-1,5dl på 25 liter batch.
Hvis man lager dette selv med en styrke på 2% så må man bruke 10 ganger så mye sauergut, altså 1-1,5 liter pr 25L batch
Kommafeil?
 
Tilbake
Topp