Samletråd for internettvarp av bryggerinteresse

Jeg har lest det motsatte. Tørrgjær er ikke helt tørr, den inneholder en andel vann. Problemet med frysing er bla. at vannet krystaliseres, og kan trenge ut, (som man ofte ser på fryst mat som har ligget lenge, og vannet er krystalisert ut på overflaten).
Når det er sagt; Jeg har også (tidligere) oppbevart posjonsposer med gjær (11g) i fryser, og det har funka fint. Men etterhvert gikk jeg over til å oppbevare i kjøl. Kjøpte en 1/2kg 34/70 for 1 år siden, og har godt over halvparten igjen … håper den holder en stund til … :)
nah-man.gif

Tørrgjær holder lengre i fryseren enn den gjør i kjøleskapet. Det er ikke uten sine ulemper, men de fleste kan unngås med små tiltak.

For det første bør pakken med gjær deles opp, gjerne helt ned til porsjonspakker som passer den størrelsen brygg man ofte brygger. Brygger man mange forskjellige størrelser bør man uansett dele det opp, i verste fall 5, men helst 10 individuelle pakker. Klips(knarke) poser er mer en sterile nok til å dytte gjæra direkte nedi og bør være en enkel affære, dytt ut så mye luft som mulig og zip igjen posen.

Det er viktig å ha de individuelle pakkene i en eller flere helt lufttette beholdere og plassere de i et hjørne hvor temperatursvingninger er mindre hyppig om fryseren åpnes daglig.

Det anbefales å ta ut gjæra minimum 1 time før pitch, men det beste er nok over natten i et kjøleskap og så et par timer i romtemperatur før pitch.

Så lenge det ikke er temperatursvingninger eller fuktighet slipper til, så er fryser en ypperlig plass for å lagre store mengder gjær.
 
Jeg synes Holmbrew har en merkelig uoversiktelig hjemmeside ? Eller ?
Tja kanskje, har ikke tenkt over det, når jeg handler der er det i butikken. Men den fungerer godt nok for meg, bruker man filter eller søkefunksjon så har ikke jeg hatt noen problemer. Men kan sikkert bli bedre, er vel begrenset hvor mye han kan legge i det som frittstående og forholdsvis nyoppstartet
 
Vis vedlegget 70340

Tørrgjær holder lengre i fryseren enn den gjør i kjøleskapet. Det er ikke uten sine ulemper, men de fleste kan unngås med små tiltak.

For det første bør pakken med gjær deles opp, gjerne helt ned til porsjonspakker som passer den størrelsen brygg man ofte brygger. Brygger man mange forskjellige størrelser bør man uansett dele det opp, i verste fall 5, men helst 10 individuelle pakker. Klips(knarke) poser er mer en sterile nok til å dytte gjæra direkte nedi og bør være en enkel affære, dytt ut så mye luft som mulig og zip igjen posen.

Det er viktig å ha de individuelle pakkene i en eller flere helt lufttette beholdere og plassere de i et hjørne hvor temperatursvingninger er mindre hyppig om fryseren åpnes daglig.

Det anbefales å ta ut gjæra minimum 1 time før pitch, men det beste er nok over natten i et kjøleskap og så et par timer i romtemperatur før pitch.

Så lenge det ikke er temperatursvingninger eller fuktighet slipper til, så er fryser en ypperlig plass for å lagre store mengder gjær.
Jeg lagret tørrgjæren min i fryser, da jeg antok at dette beskyttet er bedre, inntil jeg hørte på en podkast dette ble diskutert, og ble der anbefalt og at det var bedre å lagre at i kjøleskap. Det kan dessverre ikke huske hvilken podkast det var men det var i dialog med en fagperson/labressurs fra en av de store tørrgjær produsentene (lallemand/fermentis). Argumentet var nettopp at siden tørrgjær har 2-8 % vanninnhold så vil frysing kunne føre til at vannet krystalliseres ut av cellene og beveger seg ut av cellene, og reduserert cellenes viabilitet. Jeg er rimelig sikker på at dette var enten på «The Brew Lab» eller «Master brewers podcast). Jeg endret min praksis for cirka ett år siden så det må ha vært omtrent da podcasten kom ut.
Jeg har prøvd å finne referanser til oss som er foretrukket med Google search men kan ikke finne seriøse artikler enten fra produsentene sine sider eller vitenskapelige artikler som diskuterer nettopp dette men kan ikke finne referanse artikler på disse påstandene. Så det hadde vært veldig interessant hvis noen av dere på forumet kan linke til artikler som påpeker det motsatte.

Fra ChatGPT:
1. Fermentis:

• In their documentation, Fermentis notes that dry yeast should be stored in a cool, dry place and specifically mentions refrigeration between 36-42°F (2-6°C) as ideal for long-term viability. They state that while freezing is possible, it does not significantly extend shelf life and could cause slight damage to yeast due to residual moisture (around 2-4%). This was summarized in discussions like the Northern Brewer forum, which references a direct communication from Fermentis’ technical team .

2. Lallemand:
• Lallemand’s general FAQ discusses proper storage conditions and emphasizes refrigeration for dry yeast, although it doesn’t explicitly discourage freezing. However, they highlight the importance of keeping yeast in sealed packaging and avoiding fluctuations in temperature and humidity to ensure stability .
 
Sist redigert:
Jeg lagret tørrgjæren min i fryser, da jeg antok at dette beskyttet er bedre, inntil jeg hørte på en podkast dette ble diskutert, og ble der anbefalt og at det var bedre å lagre at i kjøleskap. Det kan dessverre ikke huske hvilken podkast det var men det var i dialog med en fagperson/labressurs fra en av de store tørrgjær produsentene (lallemand/fermentis). Argumentet var nettopp at siden tørrgjær har 2-8 % vanninnhold så vil frysing kunne føre til at vannet krystalliseres ut av cellene og beveger seg ut av cellene, og reduserert cellenes viabilitet. Jeg er rimelig sikker på at dette var enten på «The Brew Lab» eller «Master brewers podcast). Jeg endret min praksis for cirka ett år siden så det må ha vært omtrent da podcasten kom ut.
Jeg har prøvd å finne referanser til oss som er foretrukket med Google search men kan ikke finne seriøse artikler enten fra produsentene sine sider eller vitenskapelige artikler som diskuterer nettopp dette men kan ikke finne referanse artikler på disse påstandene. Så det hadde vært veldig interessant hvis noen av dere på forumet kan linke til artikler som påpeker det motsatte.

Fra ChatGPT:
1. Fermentis:

• In their documentation, Fermentis notes that dry yeast should be stored in a cool, dry place and specifically mentions refrigeration between 36-42°F (2-6°C) as ideal for long-term viability. They state that while freezing is possible, it does not significantly extend shelf life and could cause slight damage to yeast due to residual moisture (around 2-4%). This was summarized in discussions like the Northern Brewer forum, which references a direct communication from Fermentis’ technical team .

2. Lallemand:
• Lallemand’s general FAQ discusses proper storage conditions and emphasizes refrigeration for dry yeast, although it doesn’t explicitly discourage freezing. However, they highlight the importance of keeping yeast in sealed packaging and avoiding fluctuations in temperature and humidity to ensure stability .
Virker i og for seg rimelig, men det er såpass mye anekdotisk bevis ute at jeg tviler på at risikoen ved frysing er stor. Så får en veie det opp mot at temperatur har betydning for hvor fort prosesser foregår.

Jeg vil to tru at det holder langt å oppbevare i kjøleskap - om det er rimelig kaldt i det. (4 grader)
 
Tilbake
Topp