Saktegående gjær

Theminid

Norbrygg-medlem
Hola !

Brygget juleøl på lørdag, kraftig malt sugen øl der eg mesket høyt og lavt slik som eg generelt alltid gjør.

Kjølte ned til 14 grader, nok oksygen og godt me luft som normalt og pitchet ferskgjær(bokgjær) uten starter og satt den i garasjen.

Etter nesten 30 timer har det ikkje skjedd noe og utålmodige meg pitchet da en god dose med tørrgjær w34 inatt for å redde ølet dåneg va rett eg sjokkskada ferskgjæren uten starter og gode vilkår.

OG var på 60 når eg pitcha første gang. No ser eg at den har gått ned til 56 isch, men det e lite liv i dunken, ser det er mue som ligger i bunn og eg vil tørre å påstå at det e lite liv oppi der.

Dette har eg aldri opplevd før, har alltid hatt masse liv før og pleier aldri å ha OG på 60, normalt rundt 4-50.

Så spørsmålet mitt e om de lave ute temperaturene no e med å sørger for at gjæringen går rolig for seg og tar eventuelt lengre tid ? E ikkje mye eg kan gjøre no enn å vente då eg har pitcha 2 ganger og eg vil helst ikkje ødelegge eneste juleølet
 
Ser da går nerøve på skalaen no, gått ner fra 60 til 50 no, men trur ekstra pitching va nødvendig uansett sio eg slurva me ferskgjæren. Men neste gang da blir ferskgjær so ska da kjørast startar og nok rør !
 
Ser da går nerøve på skalaen no, gått ner fra 60 til 50 no, men trur ekstra pitching va nødvendig uansett sio eg slurva me ferskgjæren. Men neste gang da blir ferskgjær so ska da kjørast startar og nok rør !
La det stå i to uker du, så måler du. Tenker det blir øl av det :cool:
 
Hola !

Brygget juleøl på lørdag, kraftig malt sugen øl der eg mesket høyt og lavt slik som eg generelt alltid gjør.

Kjølte ned til 14 grader, nok oksygen og godt me luft som normalt og pitchet ferskgjær(bokgjær) uten starter og satt den i garasjen.

Etter nesten 30 timer har det ikkje skjedd noe og utålmodige meg pitchet da en god dose med tørrgjær w34 inatt for å redde ølet dåneg va rett eg sjokkskada ferskgjæren uten starter og gode vilkår.

OG var på 60 når eg pitcha første gang. No ser eg at den har gått ned til 56 isch, men det e lite liv i dunken, ser det er mue som ligger i bunn og eg vil tørre å påstå at det e lite liv oppi der.

Dette har eg aldri opplevd før, har alltid hatt masse liv før og pleier aldri å ha OG på 60, normalt rundt 4-50.

Så spørsmålet mitt e om de lave ute temperaturene no e med å sørger for at gjæringen går rolig for seg og tar eventuelt lengre tid ? E ikkje mye eg kan gjøre no enn å vente då eg har pitcha 2 ganger og eg vil helst ikkje ødelegge eneste juleølet
Hvor kaldt er det da? Hvis det er f.eks. 8-9 grader i garasjen vil det kreve dobbel gjærmengde sammenlignet med 11-12 grader. Det er stoffskiftet til gjæren som går mye langsommere når omgivelsene er kalde. Men siden gjæringen nå er i gang, ville jeg senket skuldrene. Det blir øl, men kanskje bør du la prosessen få en uke ekstra.
 
Tilbake
Topp