Var litt raskJa enig der, 50 gram sukker blir til 25 gram/12,5 liter co2 og 25 gram alkohol, bruk gjerne 100 gram hvis headspace tilsier det.
Var litt raskJa enig der, 50 gram sukker blir til 25 gram/12,5 liter co2 og 25 gram alkohol, bruk gjerne 100 gram hvis headspace tilsier det.
Ingen svarte på spørsmålet
"er det en ide å tilsette en skvett sukkerlake sammen med siste tørrhumling"?
Er helt generellt spørsmål og tanken bak det er å få tilbake litt co2 etter at lokket på
bøtta har vært av.
Hva med 50g sukker i 24 liters bøtte, har det noe for seg?
Forutsetter at gjæren ikke har problem med å spise dette.
Så lite sukker tror jeg ikke påvirker smaken noe særlig.
Det kommer an på hvem av deg du vil jeg skal være enig med.
Hvis du er enig i at sukker tilsatt etter hovedgjæringa gir samme resultat som sukker tilsatt i starten av brygginga, må du vel være enig i at den sukkerdosen du foreslo å tilsette i ølet til @DagHelge vil gi samme effekt som om den var tilsatt i starten av brygginga - og altså vil øke OG. Og hvis du kikker på hva kalkulatoren sier om det, så ser du at FG ikke blir påvirka - eller eventuelt bare minimalt.
edit: Jeg mener å huske at det jeg sleit med forrige gang jeg diskuterte dette, var at OG skulle kunne økes i ettertid. Det var liksom ikke helt logisk. Tidsreiser er da ikke mulig.
Jeg skjønte ikke hensikten. Men ja, du vil jo få opp CO2-nivået litt, men det vil neppe spille noen rolle, for oksygenet vil ha hatt rikelig med tid til å bli absorbert av ølet innen det skjer.
Ellers vil det ha litt av den samme effekten som hop creep. Det tar lenger tid før det blir ro i gjærlåsen, og det vil dannes litt diacetyl. Men jeg aner ikke om 50 gram er nok til å bety noe særlig i noen retning.
Jeg regnet med at sukkeret fjæret så raskt at o2 ble drevet ut og ikke fikk gjort noe skade, men her vil jeg ikke påstå noe.
Jeg er bare en som mener at OG øker og FG minker uansett når sukker tilsettes.
Min kalkulator er mer rett enn en brygger app og jeg bruker ikke annet når det gjelder sukker og den viser at FG går ned, erstatter du malt med sukker går den veldig ned.
Har ikke sett på noen apper når det gjelder sukkertillsetninger (kun en rask titt på beertools som ikke tart hensyn til sukkerets 100% utgjæring og dermed ikke kan brukes her)
deretter er det kalkulator/regneark og hjemmebrendtsboken/vinbøker som sier at 16 gram sukker utgjæret i 1 liter vann blir 1 % alkohol.
Så er det bare å regne videre med mengder og egenvekten til alkohol som er 0,79.
Da overlater jeg saken til de matematikk- og realfagskyndige. Du diskuterer med en analfabet (eller hva det nå heter) på det området
. Det blir bare tull om jeg prøver å vurdere dette.
Nå er ikke jeg @Finn Berger sin matematikk- og realfagskyndige, men vil ikke det si at egenvekten på den vann- og alkoholblandinga du skisserer der blir omtrent 0,998? Altså så nært 1,0 at ihvertfall mitt hydrometer ikke ville klart å skille det ut? Enig i at alkohol har lavere egenvekt enn vann, så at sukker tilsatt i ølet vil senke egenvekten, men med de mengdene vi snakker om her, vil det gi nevneverdig utslag?Har ikke sett på noen apper når det gjelder sukkertillsetninger (kun en rask titt på beertools som ikke tart hensyn til sukkerets 100% utgjæring og dermed ikke kan brukes her)
deretter er det kalkulator/regneark og hjemmebrendtsboken/vinbøker som sier at 16 gram sukker utgjæret i 1 liter vann blir 1 % alkohol.
Så er det bare å regne videre med mengder og egenvekten til alkohol som er 0,79.
Nå er ikke jeg @Finn Berger sin matematikk- og realfagskyndige, men vil ikke det si at egenvekten på den vann- og alkoholblandinga du skisserer der blir omtrent 0,998? Altså så nært 1,0 at ihvertfall mitt hydrometer ikke ville klart å skille det ut? Enig i at alkohol har lavere egenvekt enn vann, så at sukker tilsatt i ølet vil senke egenvekten, men med de mengdene vi snakker om her, vil det gi nevneverdig utslag?
La på en kilo sukker i en pilsoppskrift jeg hadde liggende i beersmith. Estimert OG gikk fra 1,062 til 1,079 og estimert FG fra 1,011 til 1,007.Er det noen av kalkulatorene som faktisk håndterer sukker riktig? Den som @loebrygg brukte, ga jo også samme FG når han la på 1 kg sukker på ei oppskrift med 4 kg pilsmalt. Og jeg gikk jo ut fra at den i alle fall måtte være riktig. Hva med Beersmith?
Det jeg lurer hardt på nå, er om jeg faktisk hadde rett den forrige gangen denne diskusjonen var oppe. Eller har jeg tatt feil to ganger
?
Her må det forskes!
Og @Oddvar Demmo : Sorry, Oddvar - men jeg får skylde på at du ikke er lærer. Det måtte en pedagog til for å få meg til å se lyset
.
(Jeg sliter stadig med ettervirkningene her; å klare å forene to motstridende logiske eksempler. Hjelp!)
Nå er vel sukkertilsetningen vanligvis litt større når det er planlagt, men uansett er jo hovedpoenget at forventet utgjæringsgrad øker markant. Kalkulatorene som bare summerer gravity points og legger gjærens vanlige utgjæringsgrad på alt vil jo si deg at forventet FG øker 2 punkter, mens realiteten er at den synker nesten 2 punkter - og totalt 4 punkter forskjell klarer vel alle hydrometere å måle forskjell på.Nå er ikke jeg @Finn Berger sin matematikk- og realfagskyndige, men vil ikke det si at egenvekten på den vann- og alkoholblandinga du skisserer der blir omtrent 0,998? Altså så nært 1,0 at ihvertfall mitt hydrometer ikke ville klart å skille det ut? Enig i at alkohol har lavere egenvekt enn vann, så at sukker tilsatt i ølet vil senke egenvekten, men med de mengdene vi snakker om her, vil det gi nevneverdig utslag?
Jeg skønner ikke hvorfor vi skal henge oss opp i hva kalkulatorene sier
BTW, på tide å flytte tråden kanskje
Du også, for den sakens skyld.