mårt1
Norbrygg-medlem
Forrige helg brygget jeg en Kølsch etter Gahr sin oppskrift her:
http://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/kolsch2.pdf
Kjørte hele prosessen på Grainfather og stegmesket som angitt i oppskriften. Knuser maltet selv på ca. 1,1 mm. på monstermill. Fikk utbytte på 88%, og OG 1.049. Hadde også laget gjærstarter av WLP029 og justert størrelse/mengde på mrmalty.com. Brukte oksygen med Jula-opplegg på 1l/1,5 min. Vørter og gjær hadde samme temp (ca. 16-17 grader) da gjæren ble tilsatt. Dessverre så har jeg ikke noe kjøleskap og temperaturkontroll, men romtemperatur ved kjellergulvet var ca. 15-16 grader så jeg lot bøtta stå der etter pitching. Gjæringen kom fint i gang etter noen timer, og det stormgjæret kraftig i 1-2 døgn, og så ble det bråstopp (mandag morgen før jobb stormgjæret det i bøtta, mens da jeg kom hjem om ettermiddagen 8-9 timer senere var det helt dødt). FG viste ca. 1.016, og det var masse CO2 i vørteren. Løftet bøtta opp på et bord og har siden latt den stå der (ca. 1 grad varmere, dvs. 16-17 grader).
Etter 6 døgn er det ikke tegn til mer liv i bøtta, og jeg målte FG til 1.016 i dag også. Fremdeles en del CO2 i vørteren. Ser ut som gjæren har spist det sukkeret den vil ha, og at brygget ikke kommer ned på FG iht. oppskriften (1.008-12).
Er det noen åpenbare feil i denne prosessen som gjør at brygget ikke kommer ned på forventet FG og at gjæringsforløpet ble såpass kort og brutalt? Jeg ser at temperaturen antakelig ble litt for høy i stormgjæringen, men det fører vel kun til litt annerledes smaksprofil og burde ikke påvirke selve utgjæringen?
http://www.bryggselv.no/media/multicase/documents/oppskrifter/kolsch2.pdf
Kjørte hele prosessen på Grainfather og stegmesket som angitt i oppskriften. Knuser maltet selv på ca. 1,1 mm. på monstermill. Fikk utbytte på 88%, og OG 1.049. Hadde også laget gjærstarter av WLP029 og justert størrelse/mengde på mrmalty.com. Brukte oksygen med Jula-opplegg på 1l/1,5 min. Vørter og gjær hadde samme temp (ca. 16-17 grader) da gjæren ble tilsatt. Dessverre så har jeg ikke noe kjøleskap og temperaturkontroll, men romtemperatur ved kjellergulvet var ca. 15-16 grader så jeg lot bøtta stå der etter pitching. Gjæringen kom fint i gang etter noen timer, og det stormgjæret kraftig i 1-2 døgn, og så ble det bråstopp (mandag morgen før jobb stormgjæret det i bøtta, mens da jeg kom hjem om ettermiddagen 8-9 timer senere var det helt dødt). FG viste ca. 1.016, og det var masse CO2 i vørteren. Løftet bøtta opp på et bord og har siden latt den stå der (ca. 1 grad varmere, dvs. 16-17 grader).
Etter 6 døgn er det ikke tegn til mer liv i bøtta, og jeg målte FG til 1.016 i dag også. Fremdeles en del CO2 i vørteren. Ser ut som gjæren har spist det sukkeret den vil ha, og at brygget ikke kommer ned på FG iht. oppskriften (1.008-12).
Er det noen åpenbare feil i denne prosessen som gjør at brygget ikke kommer ned på forventet FG og at gjæringsforløpet ble såpass kort og brutalt? Jeg ser at temperaturen antakelig ble litt for høy i stormgjæringen, men det fører vel kun til litt annerledes smaksprofil og burde ikke påvirke selve utgjæringen?