Finn Berger
Moderator
Noe har hendt i mitt øl-liv: Jeg har begynt å få øynene (eller smaksløkene) opp for pilsen. Den gangen det var omtrent det eneste ølet, var det jo umulig å egentlig "se" det, siden det ikke fantes noe særlig annet øl/andre ølsmaksopplevelser å sette det i forhold til, og følgelig ble smaksopplevelsen ganske dimensjonsløs. Nå føler jeg at jeg begynner å skjønne hva pils egentlig er. Det er jo godt! Og jeg må innrømme; jeg synes faktisk det meste av den utskjelte norske "industripilsen" som regel er temmelig drikkelig - med et par unntak.
Mine egne forsøk, derimot, er jeg mindre fornøyd med. Jeg har brygget to satser i vinter, og begge er blitt gode og drikkelige lyse øl - men de ligner mer på ales enn på egentlig pils. De mangler det der litt skarpe, friske humlebittet, og den spesielle "crispe" maltkarakteren, til en skikkelig god pils. I stedet har de et hint av en engelsk pale ales fruktighet, og de er litt "runde".
Som sagt; det er godt øl, og ikke vanskelig å drikke, så det skal ikke bli noe problem å få konsumert det. Og mange vil sikkert gjerne hjelpe meg med det, også. Så det er ikke det, men ...
jeg vil brygge en skikkelig PILS.
Det jeg ikke har gjort, er å cold-crashe, og å lagre kaldt før tapping. Og jeg har ikke prøvd meg på dekoksjonsmesking. Det jeg har gjort, er å lagre lenge i svært kaldt kjøleskap etter flasking og karbonering, og det skjedde helt klare forbedringer i den tida. Gjæren jeg har brukt, er w-34/70, og den er det vel ikke noe galt med. Gjæring på 10-11 grader.
Klarer dere som er drevne på dette ølet, å brygge noe som er til forveksling likt en Urquell, eller en Warsteiner, eller noe annet godt? (Smakte nettopp en Lederer som jeg kom over på polet, og ble fylt av en dyp sorg over hvor langt unna ølet mitt var.)
Mine egne forsøk, derimot, er jeg mindre fornøyd med. Jeg har brygget to satser i vinter, og begge er blitt gode og drikkelige lyse øl - men de ligner mer på ales enn på egentlig pils. De mangler det der litt skarpe, friske humlebittet, og den spesielle "crispe" maltkarakteren, til en skikkelig god pils. I stedet har de et hint av en engelsk pale ales fruktighet, og de er litt "runde".
Som sagt; det er godt øl, og ikke vanskelig å drikke, så det skal ikke bli noe problem å få konsumert det. Og mange vil sikkert gjerne hjelpe meg med det, også. Så det er ikke det, men ...
jeg vil brygge en skikkelig PILS.
Det jeg ikke har gjort, er å cold-crashe, og å lagre kaldt før tapping. Og jeg har ikke prøvd meg på dekoksjonsmesking. Det jeg har gjort, er å lagre lenge i svært kaldt kjøleskap etter flasking og karbonering, og det skjedde helt klare forbedringer i den tida. Gjæren jeg har brukt, er w-34/70, og den er det vel ikke noe galt med. Gjæring på 10-11 grader.
Klarer dere som er drevne på dette ølet, å brygge noe som er til forveksling likt en Urquell, eller en Warsteiner, eller noe annet godt? (Smakte nettopp en Lederer som jeg kom over på polet, og ble fylt av en dyp sorg over hvor langt unna ølet mitt var.)