Øl og glutenallergi

Jeg fikk spørsmål i dag om det går an å lage en god ale som kan nytes av folk med gluten allergi. Kan noe gjøres under meskeprosessen ? Havre kan kanskje aksepteres av en glutenallergiker, men kan vi brygge øl på kun havre ? Er det noen som kan noe om dette?
 
Du har vel et par muligheter. Det ene er å brygge med glutenfrie ingredienser, slik som sorghum, eller bruke enzymer, slik som Brewers Clarex (selges som Clarity-Ferm av whiteLabs), for å bryte ned gluten.

Det er også mulig å bryte ned gluten med spesielle mesketeknikker, men jeg kjenner ikke detaljene i disse eller om de er mulig å gjennomføre for hjemmebryggere. Saxon brygges visst glutenfritt med bygg og spesielle mesketeknikker: http://www.saxonbeer.com/Saxon_beer.html
Mye informasjon om glutenfri brygging hos HomeBrewTalk:
http://www.homebrewtalk.com/f164/
Litt om Brewers Clarex fra Charlie Papazian:
http://www.examiner.com/beer-in-nat...r-offers-real-beer-taste-for-celiac-impaired
Jeg ville ikke uansett servert hjemmebrygget øl som glutenfritt til noen cøliakier uten  at vedkommende hadde full oversikt over hva som er gjort for å gjøre det glutenfritt.
 
Tilbake
Topp