Hei Petes. Vi i Den Gyldne Draabe har akkurat samme sak og bruker den for å blåse luft inn i vørteren.
Først og fremst skal den kobles slik det står i bildet, altså: filteret rett etter pumpen, så den lange slangen, og så brusestenen. Slangen og brusestenen skal steriliseres først, det er viktig at det er ordentlig rent.
Så kan man f eks henge slangen med brusestenen ned i vørteren, like etter at du har kjølt den ned etter koking. La den boble en del, inntil det nesten skummer over, og gjenta noen ganger. Vi gjør dette kanskje 2-4 ganger ett kvarter, i intervaller altså. Gjæren kan tilsettes like før, imens eller like etter.
Grunnen til at man blåser luft (eller heller den nyttige bestanddelen oksygen) inn i vørteren, er at oksygenet brukes av gjærcellene til å formere seg. Dette er den såkalte aerobe fasen. Etter at gjærcellene har brukt opp oksygenet, og blitt mange fler imens, går de over til den anaerobe fasen, der de gjør den egentlige jobben deres: spise sukker, prompe kullsyre og tisse alkohol ;D.
Dersom du bruker tørrgjær, en hel og aktiv gjærkake fra et tidligere brygg eller en veldig stor gjærstarter vil du ikke være nødt til å belufte. Men dersom du ikke oppfyller noen av disse premisser er det meget anbefalelsesverdig å belufte vørteren.
Opplegget kan også brukes til selve gjærstarteren.
Noe man ikke bør gjøre: belufte varm vørter, belufte etter at gjæringen er ferdig (eller stoppet opp), bruke skitne brusesten. Dette kan føre til oksidert eller infisert øl.