Jeg har gjæringskar med tappekran, og har vært plaget med at jeg får med humle-grums ved tapping av brygg, spesielt på siste del av tappingen, og spesielt ved brygging av IPA og andre humle-tunge øltyper. Dette forårsaker i sin tur at ølet bruser over når jeg åpner flasken. Dette er irriterende og gjør at en del fullt drikkbart øl blir kassert pga 'vulkaneffekt' når flasken blir åpnet.
Jeg vurderer derfor å prøve å filtrere ut en del grums ved hjelp av en nylonpose. Men så har jeg hørt at ølet ikke har godt av å bli utsatt for oksygen. Jeg vurderer et oppsett hvor jeg surrer nylonposen rundt tappekrana, har en trakt med slange rett under (minst mulig kontakt med luft), og deretter ned i bunnen av et nytt gjæringskar.
Hvor kritisk er dette med oksygeneksponeringen? Kan et slikt enkelt opplegg fungere, eller må jeg investere i spesialutstyr?
Vurderer også å prøve ut filtreringen tidligere i prosessen (rett etter koking av vørter), men det hjelper selvsagt ikke ved tørrhumling.
Synspunkter mottas med takk!
Jeg vurderer derfor å prøve å filtrere ut en del grums ved hjelp av en nylonpose. Men så har jeg hørt at ølet ikke har godt av å bli utsatt for oksygen. Jeg vurderer et oppsett hvor jeg surrer nylonposen rundt tappekrana, har en trakt med slange rett under (minst mulig kontakt med luft), og deretter ned i bunnen av et nytt gjæringskar.
Hvor kritisk er dette med oksygeneksponeringen? Kan et slikt enkelt opplegg fungere, eller må jeg investere i spesialutstyr?
Vurderer også å prøve ut filtreringen tidligere i prosessen (rett etter koking av vørter), men det hjelper selvsagt ikke ved tørrhumling.
Synspunkter mottas med takk!