Norsk maltøl

Førstkommende helg skal jeg brygge mitt 20. all grain brygg.
Jeg har tenk å bruke både einerlåg og røykmalt, men har ingen erfaring med noen av delene.
Planen er å høste einerkvister på fredags ettermiddag.
Tar kun toppene. Mener å ha lest at man bør unngå for tjukk kvist, for ikke å få for mye harpiks.
Skuddene skal kokes sammen med meskevannet. Siler av logen og mesker med den.
Tenkte å bruke .
8 kg pilsnermalt
4 kg bamberg røykmalt
3 kg caramunic.
1 kg munchenermalt.

Enstegsmesking på 66 - 67 C.
Ønsker en del restsødme.
Siler av 65 liter og koker inn til 60.
Bør da havne på ca 7%.

Har i det siste brukt Nottingham Danstar tørrgjær.
Min erfaring er at den gjærer veldig langt ned.
Var nede i 1002 på et brygg med rein pilsnermalt, men det var lav mesketemperatur.
IBU var forresten på 59 på det ølet, og alkoholstyrken på 6,1%

Av humle har jeg diverse rester. Både engelske og kontinentale.
Det blir sannsynligvis ei eventyrblanding med en IBU mellom 35 0g 40.
Dette er nok høyt sammenliknet med norsk tradisjonsbrygg, men hvis jeg får den sødmen jeg ønsker meg så må det være såpass.

Er det noen som har erfaringer med røykmalt og/eller eienrlog, evt. syspunkter på resepten?

Egil B.
 
Har ein del tradisjonsbrygg på samvittigheita utan at eg er nokon ekspert. Oppskrifta di meiner eg ser grei ut. Eg hadde kanskje gått for pale malt, men det går sikkert heilt fint med pilsnermalt. Hadde vel og gått ned ein kilo på røykmaltet, men det er smak og behag. Denne typen røkmalt har vel ein heller mild røykaroma. Tradisjonelt maltøl har romslege rammer for å vera typeriktig. Når det gjeld eineren så, ville eg vera varsom med å koka den for lenge.  Ser at du planlegg å bruka berre dei ytterste skota. Det kan sikkert vera lurt. Med for mykje "ved" kan det ved for lang koking lett påføra ølet ein litt turr syrleg smak. Garvesyre???  :attevar:
Nottingham gjær er godt eigna til denne typen øl.
Litt høg IBU til eit tradisjonsøl, men for min eigen del synest eg det verkar ok. Ofte er tradisjonsøl med høge restsødme alt for lite balansert med humle. Det vert ofte for søtt og "tungt" å drikka. I tillegg er det og som regel lite eller ingen kolsyre i det. Miljøvennleg - lite raping :skitbra:
Av humletypar er det mykje som kan brukast. EKG og Northern Brewer går bra.
Lykke til og del gjerne erfaringane du gjer deg med korleis resultatet blir.
 
Hei!
:)
Enig med Pedal i at palemalt kanskje ville være mer "typeriktig" for norsk maltøl, men det går sikkert fint likevel.
Røykmalt kan du trygt kjøre på med hvis du liker det; jeg brygget nylig et brygg med ca 50% røykmalt (Weyermann, heller ikke veldig skarp røyksmak), og det ble vanvittig godt. Kunne godt tålt enda mer røyksmak også, jeg.  ;D

VIKTIG!!!:
Einer til meske- og skyllevann MÅ IKKE KOKES i det hele tatt!!!   :eek:
Log til meskevann og skyllevann bør helst ikke komme noe særlig over 80 grader så lenge eineren befinner seg oppi. Det er aromaen vi er ute etter, ikke bitterstoffene. Eineren skal bare trekke.

Til rengjøring og desinfisering er det selvsagt noe annet. Men slik log smaker ikke særlig godt; den er best egnet til formålet, altså rengjøring. Temmelig beske greier.

Jeg bruker ca 1 bærepose stappfull av einer til 20-25 liter ferdig øl. Bruker avbitertang og oppvaskhansker (eller andre tynne, tette hansker) når jeg plukker. Plukker i sånne flergangsposer fra Meny. Tar bare ytterste, tynne topper, typisk ca 10-20 cm lange. Frodige og friske. Gjerne med bær, helst modne bær hvis det finnes (varierer med årstiden). Einerbær bruker for øvrig hele to år på å modne.

Jeg ville dessuten brukt en gjær med noe mer restsødme, feks Wyeast 1968 London ESB. Den synes jeg funker absolutt helt glimrende til denne typen øl. Som Pedal også nevner, er tradisjonsøl ofte litt søtlig, i hvert fall ikke helt tørt. Overgjær er også det tradisjonelle.

Jeg tilsetter en del av humlen allerede ved avtapping, så snart vørteren renner klart (såkalt first wort hopping). Synes dette gjør seg spesielt godt i denne øltypen. Som Pedal sier, så er det vel ikke helt tradisjonelt med mye humle i slikt øl; men jeg er veldig glad i humle, så jeg bare kjører på. Smak og behag. Har fått en del øl fra Voss med stooore mengder aromahumle, så det brukes der også - i hvert fall nå.

Her er oppskriften på brygget som ble kjempegodt (utskrift fra Beersmith):

Brygg nr 72, Kiellands Røykøl
Imperial IPA

Type: All Grain
Date: 3/21/2009
Batch Size: 20.00 L
Brewer: MK
Boil Size: 24 L   
Boil Time: 60 min
Taste Rating(out of 50): 45.0  Brewhouse Efficiency: 80.90
Taste Notes: Prøvesmak: Fantastisk flott smak og aroma; frisk røyk og einersmak. Noe av det beste jeg har smakt! Fin restsødme og kjekskaramell fra gjæra. Sterkt, men ikke antydning til ubalanse. Perfekt!

Ingredients
3000.00 gm Smoked Malt Weyermann (17.7 EBC) Grain 47.58 %
2800.00 gm Pale Malt (2 Row) Bel (5.9 EBC) Grain 44.41 %
270.00 gm Munich Malt 150 EBC (150.0 EBC) Grain 4.28 %
225.00 gm Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 3.57 %
10.00 gm Black (Patent) Malt (985.0 EBC) Grain 0.16 %
80.00 gm Tettnang [3.80 %] (First Wort + 60 min) Hops 26.4 IBU
80.00 gm Hallertauer Mittelfrueh [4.40 %] (60 min) Hops 33.9 IBU
30.00 gm Fuggles [4.10 %] (5 min) Hops 2.1 IBU
1 Pkgs London ESB Ale (Wyeast Labs #1968) Yeast-Ale
 
Beer Profile
Est Original Gravity: 1.078 SG
Measured Original Gravity: 1.072 SG
Est Final Gravity: 1.023 SG
Measured Final Gravity: 1.017 SG
Estimated Alcohol by Vol: 7.19 %  Actual Alcohol by Vol: 7.19 %
Bitterness: 62.4 IBU Calories: 692 cal/l
Est Color: 27.2 EBC Color: Lys rødbrun, fin glød
 
Mash Profile
Mash Name: Single Infusion, Full Body, No Mash Out Total Grain Weight: 6305.00 gm
Sparge Water: 13.99 L Grain Temperature: 18.0 C
Sparge Temperature: 77.0 C TunTemperature: 18.0 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE Mash pH: 5.4 pH
 
Single Infusion, Full Body, No Mash Out
80 min Mash In Add 15.80 L of water at 76.0 C
Mash temp 67 C (Actual 66,5 C)

Mash Notes: Simple single infusion mash for use with most modern well modified grains (about 95% of the time).

Gjæret ved 19-20 grader celsius i 5 døgn.

Carbonation and Storage
Carbonation Type: Kegged (Forced CO2) Volumes of CO2: 2.4
Pressure/Weight: 112.4 KPA Carbonation Used: -
Keg/Bottling Temperature: 10.0 C Age for: 14.0 days
Storage Temperature: 10.0 C

Notes
Frisk og frodig einer stables i meskebøtta under silbunnen til det er fullt; resten av eineren brukes til meske- og skyllevannet (til sammen ca én stappfull bærepose); kun tynne/ytterste kvister, gjerne med bær på. Temp på vannet som kommer i kontakt med eineren bør ikke overstige 78 C. Sekundærgjæring og lagring foregår i samme (Cornelius-)fat.
 
Morten Kielland skrev:
Gjerne med bær, helst modne bær hvis det finnes (varierer med årstiden). Einerbær bruker for øvrig hele to år på å modne.

Det bør vel også helst være svarte bær. Første året er de grønne og smaker terpentin, andre året er de svarte og smaker genever.
Laget engang snaps på svarte einebær, og det var gode greier! :yes:
 
Weyermann Rauchmalz går det helt fint an å bruke 100 % av i et brygg uten at du får bakoversveis av røysmaken :)
 
Tror jeg så gjerne!
Men jeg leste at en eller annen her hadde gjort det, og at det ble litt tynn kropp.
Fint med litt Cara/münchener eller slik i tillegg av den grunn.
Trengs ikke så mye, ref f.eks joques Bragepils-oppskrift (som også ble knallbra, mange takk j!).

Vedr grønne einerbær så er vel neppe det særlig farlig; jeg har fått med mange sånne, det spiller ikke noen større rolle bare temperaturen i vannet ikke blir for høy).

Lykke til!  :ilike:

MK
 
Jo da, jeg har brukte 250 g caramünchen også, det hører med. men bortsett fra det strøk jeg ut alt som ikke var røykmalt, for å få mest mulig røyk i ølet. Selv da synes jeg den ble littegrann mild, så...
 
Her var det mange tilbakemeldinger.
Takk for det.
Ved nærmere ettertanke så er sekken med røykmalt i fra Weyerman.
Den er altså ikke mer markant i røyksmaken enn at den kan brukes alene?
Vi får se hva vi gjør.
Mener at jeg har en 8 - 10 kg med Wiennamalt liggende også.
Mulig at jeg bruker den i stedet for pilsnermalt.

Kommer uansett til å ha i en del Caramunic og Munchenermalt.
Kom i skade for å blande disse to i en og samme sekk i forholdet 3/1, og det må jo brukes opp.

Jeg lager alltid gjærstarter, også med tørrgjær. Så den er i gang allerede. Det blir Nottingham.

Einerkvistene skal høstes i ettermiddag.
Det blir bare de tynneste toppene, de som stikker opp av snøen.
Det er fortsatt en meter snø i marka. Vi må gå på ski.
Skal passe på å ikke la logen gå over 78 C.

Har ikke mulighet til å stable kvist under silen i meskekaret, så det må utgå.
First wort hopping derimot bruker jeg alltid.

Da fyrer vi opp primusen i morgen tidlig.
Skal prøve å få tatt noen bilder av seansen.

Egil B.
 
Det er jo smak og behag, da :)  Men med 100 % av den malten får du bare en brøkdel av røyksmaken fra f.eks. et stjørdalsøl :)
 
joques skrev:
Det er jo smak og behag, da :)  Men med 100 % av den malten får du bare en brøkdel av røyksmaken fra f.eks. et stjørdalsøl :)

Jeg skulle til å påpeke omtrent det samme.

Dersom du med "norsk maltøl" mener "stjørdalsk maltøl" eller "stjørdalsøl" så er det nok riktigs å bruke 100% røykmalt, men det er jo ikke sikkert at du har lyst på så utpreget røyksmak.
 
Da er eineren høstet.
Det ble en del leiting før vi fikk fylt opp sekken.
Med en meter snø i marka var det lite som stakk opp,
og av det lille som var hadde elgen forsynt seg allerede.

Egil B.
 
Jobben er gjort.
Ca 2 bæreposer med einerkvister i bryggepanna.
Mesket inn 14 kg røykmalt sammen med 3 kg caramunic og 1 kg münchenermalt på 67C.
40 liter einerlog.
Silte av 67 liter etter en drøy time.
Kokte i en time med "norhtern brewer" og "perle" til en teoretisk IBU på 38.
Tilsatte ca. 40 gram med hagehumle fra Tromsø på slutten av koket.
Endte opp med 60 liter OG 1062.

Både røyksmaken og einersmaken var forbausende anonym når jeg smakte på vørteren.
Spennende å se om disse smakene kommer mer fram etter gjæringa.
Kommer med noen bilder etterhvert.

Egil B.
 
Her er noen bilder fra dagens brygging.
Malten kvernes i ei Porkertmølle fra PETIT.
Enkel motorisering med drill. 18 kg på 10 min.
Mesketanken med silbunn. Damprist til 39 kroner på REMA.
Oppvarming av einerlog til mesking.
Primusen. En "Optimus 510" på 10 kW. Forbruk 3 liter parafin til 60 liter øl.

Egil B.
 
Flere bilder:
Bryggepanna med primusen under.
Mesken er blandet og lokket legges på.
Avsiling av vørter. Alufolien er for ikke å rote opp masken når skyllevannet helles over.
Avkjøling og tapping på gjæringskar.

Egil B.
 
Hoi!
Dette blir bra!!! :ilike:
Takk også for fine bilder!
Hold oss orientert når prøvesmakingen begynner ...
MK
:godtoel:

PS
En sånn primus kunne jeg godt tenkt meg! Hvor får man tak i en sånn?
DS
 
Primusen er en "optimus 510".
Modellen ble brukt til sterilisering av utstyr i feltsykehus.
Min sto på øverste hylla inne på Tromsø jernvarehandel.
Gikk og så på den i ti år. Prislappen var 2360.
Fikk den til slutt for 1000 kroner på opphørssalg i fjor.

Det finnes av og til noen til salgs på nettet,
men der er det også betalingsvillige samlere.

Primusbrennere er kurante å få tak i.
Kan ikke være så vanskelig å bygge sammen noen.

Egil B.
 
Ølet ble tappet på flasker og fat på onsdag.
OG 1062, FG 1014.
38 IBU.
Røyksmaken var absolutt til stede, men ikke dominerende.
Einerlogen ga en tørr ettersmak.
Alt i alt et meget lovende øl med mange smaker, som balanserer godt med hverandre.
Egil B.
(OMB på tirsdag?)
 
Det linken var tirsdag for to uker siden.
Var innom der i går også.
I morgen er jeg heime igjen.
Og da er det lenge til neste gang jeg er i nærheten av OMB.
Egil B.
 
Tilbake
Topp