john petter
Fylkesstyre
Jeg har nettopp brygget et øl jeg egentlig skulle brygget før ferien startet, men det ble ikke tid. En 2-liters starter med WLP001 måtte vente en måned i kjøleskapet. Jeg frisket den opp med en liter startervørt til.
Etter hva kalkulatoren på brewersfriend sier, er normal pitch på 232 milliarder celler.
(0,75 25 liter OG 1.050)
2 liter starter gir 269 milliarder celler, i tillegg til det jeg startet med. Rikelig med gjær, altså.
1 mnd. senere skal vitaliteten ligge på 78%. Det gir 209 milliarder levende celler.
1 liter starter oppå der vil teoretisk gi 292 milliarder levende og friske celler klar til innsats. De har fått gjærnæring med zink.
Etter mine beregninger har jeg pitchet en 25% mer enn det ølet strengt tatt skulle ha. Nå går gjæringen helt supert med 17 poeng ned 1. dagen og 13 poeng andre med kontrollert temperatur, og jeg tror slett ikke dette blir et dårlig øl. (Lukter himmelsk av gjærskummet i blow-off-karet.)
Men så lurer jeg litt da... Hvor mye overpitch må til for at ølet tydelig får redusert kvalitet? Jeg har ikke funnet et entydig svar på det ennå.
Etter hva kalkulatoren på brewersfriend sier, er normal pitch på 232 milliarder celler.
(0,75 25 liter OG 1.050)
2 liter starter gir 269 milliarder celler, i tillegg til det jeg startet med. Rikelig med gjær, altså.
1 mnd. senere skal vitaliteten ligge på 78%. Det gir 209 milliarder levende celler.
1 liter starter oppå der vil teoretisk gi 292 milliarder levende og friske celler klar til innsats. De har fått gjærnæring med zink.
Etter mine beregninger har jeg pitchet en 25% mer enn det ølet strengt tatt skulle ha. Nå går gjæringen helt supert med 17 poeng ned 1. dagen og 13 poeng andre med kontrollert temperatur, og jeg tror slett ikke dette blir et dårlig øl. (Lukter himmelsk av gjærskummet i blow-off-karet.)
Men så lurer jeg litt da... Hvor mye overpitch må til for at ølet tydelig får redusert kvalitet? Jeg har ikke funnet et entydig svar på det ennå.