Bernts
Norbrygg-medlem
Gårsdagens brygging var for meg som en delfinale etter mange timer på http://www.brettanomycesproject.com/ og Homebrewtalk.com.
Jeg har lenge hatt lyst til å prøve ut denne gjæren, og Chad Yakobson har med sitt brettanomycesproject.com gitt en vanvittig bra kilde til inspirasjon.
For å finne ut hvordan noen av de forskjellige typene smaker har jeg laget et miniprosjekt der jeg bruker små 10 liters pet flasker, der samme vørteren gjæres med forskjellige typer.
Nå har jeg kun brukt gjær fra Whitelabs og valget ble derfor:
WLP 653 Brett Lambicus
WLP 645 Brett Claussenii og
WLP 644 Brett Bruxellensis Trois
Oppskriften ble tilslutt:
OG 1058
FG
IBU 30
EBC 14
kok 90 min
30 liter
75 % Belgisk pilsnermalt
7 % Flaket bygg
7 % Umaltet bygg
3,3 % Carahell
3,3% Crystal hvete
3,3% Rugmalt
Meskes 75 min på 65`c, mash out på 76`c
15 g Magnum 60 min
30 g cascade 15 min + Misc
15 g Mosaic 15 min
30 g cascade 2 min
15 g Mosaic 2 min
Gjæres på 20`c
planen er å meske lavt slik at ikke gjæringen skal ta så alt for lang tid.
Jeg har brukt malt med høyere protein innhold for å "bygge kropp" på ølet og
humlene er valgt for å gi en tropisk karakter til det ferdige ølet.
Denne batchen ble tilsatt en dekantert starter av de tre typene brett.
Starterene var laget av 1 rør i 1,5 liter, som hadde stått i ti dager.
Vørteren ble oksygenert med 2 liter pr min i 10 sek inline.
Av de tre starterene var det lambicus som ble først ferdig, denne strainen var også den minst flokkulerende.
Bruxellensis var den som brukte lengst tid på å bli ferdig og gjærte jevnt og trutt i 7 dager før aktiviteten roet seg.
Da er det bare å vente på resultatet.
Det blir nok ikke så mange bilder i denne tråden, da jeg ikke får lagt ut bilder sammen med teksten.
Jeg har lenge hatt lyst til å prøve ut denne gjæren, og Chad Yakobson har med sitt brettanomycesproject.com gitt en vanvittig bra kilde til inspirasjon.
For å finne ut hvordan noen av de forskjellige typene smaker har jeg laget et miniprosjekt der jeg bruker små 10 liters pet flasker, der samme vørteren gjæres med forskjellige typer.
Nå har jeg kun brukt gjær fra Whitelabs og valget ble derfor:
WLP 653 Brett Lambicus
WLP 645 Brett Claussenii og
WLP 644 Brett Bruxellensis Trois
Oppskriften ble tilslutt:
OG 1058
FG
IBU 30
EBC 14
kok 90 min
30 liter
75 % Belgisk pilsnermalt
7 % Flaket bygg
7 % Umaltet bygg
3,3 % Carahell
3,3% Crystal hvete
3,3% Rugmalt
Meskes 75 min på 65`c, mash out på 76`c
15 g Magnum 60 min
30 g cascade 15 min + Misc
15 g Mosaic 15 min
30 g cascade 2 min
15 g Mosaic 2 min
Gjæres på 20`c
planen er å meske lavt slik at ikke gjæringen skal ta så alt for lang tid.
Jeg har brukt malt med høyere protein innhold for å "bygge kropp" på ølet og
humlene er valgt for å gi en tropisk karakter til det ferdige ølet.
Denne batchen ble tilsatt en dekantert starter av de tre typene brett.
Starterene var laget av 1 rør i 1,5 liter, som hadde stått i ti dager.
Vørteren ble oksygenert med 2 liter pr min i 10 sek inline.
Av de tre starterene var det lambicus som ble først ferdig, denne strainen var også den minst flokkulerende.
Bruxellensis var den som brukte lengst tid på å bli ferdig og gjærte jevnt og trutt i 7 dager før aktiviteten roet seg.
Da er det bare å vente på resultatet.
Det blir nok ikke så mange bilder i denne tråden, da jeg ikke får lagt ut bilder sammen med teksten.
Sist redigert: