Mesking: Vann/malt forhold

Teo

 
Vi mesker i en selvlaget type kjøleboks (kasse i rustfritt stål som er isolert). Ved brygging av sterke øltyper, vil det være noen ulempe å bruke så lite som ned mot 2-2.1l vann pr kg malt for å få plass? Eller bør vi heller redusere med litt mindre bryggstørrelse i de tilfellene? (Normalt har vi brukt rundt 2.5l vann pr kg malt)
 
Den eneste måten å få høy sukkermengde i vørteret er å ha et lavt vann/malt-forhold, så 2 liter vann per kilo funker hvis du er ute etter høy gravity i vørteret.

Hvis plass er et problem er et tips å dele malttilsettingen opp i 2 deler. Du tilsetter først brorparten av maltmengden og lar den "sette seg" godt. Da blir det mer plass til å slenge oppi mer malt. Du kan hjelpe maltet å sette seg ved å resirkulere litt (Helle ut litt vørter fra krana og slenge det oppi toppen igjen.) Bare vær forsiktig her, for det er fort gjort at det blir så kompakt med malt at det tetter seg og dere får "stuck mash". :confused:Spesielt viktig er det å skylle veldig sakte. Faren for at det tetter seg avhenger av maltsammensetningen. Det er typisk å tilsette ris-skall eller andre malttilsetninger i oppskriften som bedrer avsilingen og reduserer sjansen for at det tetter seg. Bunnflatearealet i meskedunken spiller også inn. Større bunn reduserer også sjansen for stuck-mash.

En "jukseløsning" hvis meskekaret er for lite og dere ønsker å lage mer enn kapasiteten tillater, er bare å lage en passe høy sukkerholdig vørter og tilsette litt maltekstrakt for å øke SG ønsket mengde. :)
 
Tilbake
Topp