Meskeskjema Speidel?

Har omsider fått i gang min Speidel.
Kjørte det medfølgende settet i går kveld/natt og er nå i gang med en IPA.
Lurer imidlertid litt på meskeskjema for denne (og generelt).
Ser at noen starter på ca 40 gr. mens andre går rett på 60 gr. Hva tjenes og tapes på de to variantene?

Etter litt leting på forumet har satt opp dette skjemaet (og senker nå malten):

60 gr
1: 50 min - 63 gr.
2: 35 min - 72 gr.
3: 20 min - 78 gr.
4: - - -
5: - - -

:jaha:

Oppskriften er satt opp av Birger på Vestbrygg og er som følger:

6000 g (92,3%) Maris Otter Pale Ale Malt VB; Thomas Fawcett250 g (3,8%) Crystal Malt VB; Thomas Fawcett
250 g (3,8%) Pale Crystal Malt VB; Thomas Fawcett
20 g (11,1%) Chinook VB; Vestbrygg (11,8%) - added during boil, boiled 60 m
20 g (11,1%) Chinook VB; Vestbrygg (11,8%) - added during boil, boiled 15 m
20 g (11,1%) Ahtanum; Vestbrygg (3,9%) - added during boil, boiled 15 m
20 g (11,1%) Chinook VB; Vestbrygg (11,8%) - added during boil, boiled 2 m
20 g (11,1%) Ahtanum; Vestbrygg (3,9%) - added during boil, boiled 2 m
20 g (11,1%) Chinook VB; Vestbrygg (11,8%) - added during boil, boiled 0 m
20 g (11,1%) Ahtanum; Vestbrygg (3,9%) - added during boil, boiled 0 m
40 g (22,2%) Ahtanum; Vestbrygg (3,9%) - added dry to primary fermenter

Koking 70 min
 
Jeg synes ølet kan bli litt for tørt hvis man mesker slik de skriver i Speidels bruksanvisning; Spesielt på IPAs og Pale Ales hvor man gjerne bruker chico-gjær, WLP013, eller WLP007. (Til andre ølstiler som pils og kølsch passer meskingen forklart i bruksanvisningen bedre)

Best resultat på am. pale ale og IPA med OG opptil 1.060 har jeg fått ved å meske 60 min på 68 °C og en utmesk på 10 min på 78 °C.
Men man må nesten prøve seg fram; For alt jeg vet kan temperatur-sensoren i forskjellige Speidel-apparat være kalibrert ulikt..

En annen ting jeg har funnet ut med Speidel: Det er lurt å fordele tiden noenlunde jevnt på alle mesketrinnene og alltid kjøre "mashout" på steg nr. 5. Dette får å hindre at du får "pump-break" rett før meskingen er ferdig.

Fks. slik:

1. (mashing) 68 °C 15 min
2. 68 °C 15 min
3. 68 °C 15 min
4. 68 °C 15 min
5. 78 °C 10 min
 
Ifølge enkelte er det en fordel å kjøre et steg på noen og førti grader med mye hvetemalt, har brukt å gjøre det på øl med mye hvete. Da bruker jeg gjerne et steg på noen og 50 grader før hovedsteget som jeg kjører på mellom 64-68 grader avhengig av type øl. Har aldri kjørt så lavt som 63 grader, men kommer nok til å prøve det for pils. Jeg kjører standard 15 min 73 grader uten at jeg vet om det gjør noe og så kjører jeg 10 min utmesk på 77-78 grader.
Men erfaringen min er at Speidelen trenger ganske lang tid på hovedsteg for å få godt utbytte så jeg kjører hovedsteget i 75-90 minutter og da ligger jeg på over 80% utbytte selv med 14 Kg malt i maltrøret (50 literen).

Så kort fortalt kjører jeg en wit på innmesk 43, 25 min 43c, 20 min 54c, 80 min 65c, 15 min 73c og 10 min 78c.
En pils blir derimot: innmesk 65, 90 min 65c, 15 min 73c, 10 min 78c
Juleølet kjørte jeg slik: innmesk 67c, 45 min 67c, 45 min 68c, 15 min 73c, 10 min 78c.
En APA kjører jeg slik: Innmesk 66c, 90 min 66c, 15 min 73c, 10 min 78c.
 
har speidel 20 l,mitt meske skjema for lager og saison 20 min 53 grader og 90 min 63 grader og koking 90 min funke som bare det tørr og crisp saison og pils ! saison gjæret faktisk helt ut FG 1000 lagern landet på OG 1006  :skitbra:
 
Tilbake
Topp