Måling av FG etter karbonisering

agedahl

Norbrygg-medlem
Jeg har som en del andre brukt refraktometeret til å måle FG.  :bank2:
Noe som selvfølgelig blir helt feil.
Jeg vet det er div omregningsmuligheter men spørsmålet er:
Blir det helt feil verdi i Oechlevekta om man måler etter karbonisering?
 
Kan ikke teorien, men de gangene jeg har glemt å måle ved tapping har SGen gått opp etter at jeg har fått ut CO2-en.
Med andre ord påvirker den målingen.
 
Hvis du brukte sukker blir det feil å måle etterpå, ved tvangskarbonering ble jeg nå litt usikker men mener det blir det samme som før karbonering.
 
Det er nå minimalt med karboneringssukker i forhold til alt annet. Forskjellen er såvidt målbar. Men CO2 påvirker målingen, så du bør riste ut det du kan og la glasset stå en stund.
 
Ok. Jeg har brukt karboneringsdropps.
Men jeg rista ut mesteparten av kullsyra før jeg målte.
 
Er jo ikke noe fast svar på dette, kommer jo an på hvilket co2 nivå du tilsetter sukker for å oppnå, og temperaturen på ølet. Kan variere fra ca 0,1% økning (omstikking ved lagertemperatur uten diacetylrest) til over 0,5% økning ved sterke belgiske ales som var hatt særlig varm gjæring.
 
Tilbake
Topp