Jeg har nettop flasket mitt første brygg og sitter å tenker på hva jeg bør lære til neste gang. Det er et einerøl basert på en oppskrift som finnes flere steder på nett. Min versjon ble som følger:
Vørter:
- 16 liter einerlåg (avkok fra tynne einer-kvister med kun blå einebær)
- Sukkerlake: 450 g Cooper amber malt-ekstrakt og 2,2 liter sukker løst i 5.5 liter vann
Gjær: Lallemand Nottingham Ale Yeast
Fikk ikke målt OG på grunn av knust oechslevekt, men SG var ca 1020 og synkende etter 2 uker. Etter 2,5 uker var SG 1010 og fremdeles synkende. På grunn av uforutsette hendelser fikk jeg ikke målt før etter 3 uker og 2 dager. Da var SG ca 1000 og jeg valgte å flaske brygget.
Før modning på flaske så er brygget veldig lyst og klart. Det har en frisk smak av einer, men føles litt utvannet og har ikke særlig smak av øl.
Målet er nå å lære av eventuelle feil før neste brygg. Jeg merket meg blant annet at jeg skal lage en kjøle-coil av kobberrør for å kjøle vørteren raskere. Det tok mange timer å kjøle ned vørteren før jeg kunne tilsette gjæren. I tillegg så lurer jeg på om FG på 1000 er uvanlig lavt? er det fremdeles mulig at brygget vil få en fyldigere smak etter noen uker på flaske?
Forslag til forbedring av oppskrift mottas med takk
Vørter:
- 16 liter einerlåg (avkok fra tynne einer-kvister med kun blå einebær)
- Sukkerlake: 450 g Cooper amber malt-ekstrakt og 2,2 liter sukker løst i 5.5 liter vann
Gjær: Lallemand Nottingham Ale Yeast
Fikk ikke målt OG på grunn av knust oechslevekt, men SG var ca 1020 og synkende etter 2 uker. Etter 2,5 uker var SG 1010 og fremdeles synkende. På grunn av uforutsette hendelser fikk jeg ikke målt før etter 3 uker og 2 dager. Da var SG ca 1000 og jeg valgte å flaske brygget.
Før modning på flaske så er brygget veldig lyst og klart. Det har en frisk smak av einer, men føles litt utvannet og har ikke særlig smak av øl.
Målet er nå å lære av eventuelle feil før neste brygg. Jeg merket meg blant annet at jeg skal lage en kjøle-coil av kobberrør for å kjøle vørteren raskere. Det tok mange timer å kjøle ned vørteren før jeg kunne tilsette gjæren. I tillegg så lurer jeg på om FG på 1000 er uvanlig lavt? er det fremdeles mulig at brygget vil få en fyldigere smak etter noen uker på flaske?
Forslag til forbedring av oppskrift mottas med takk