Hei,
har stort sett brygget øl med OG mellom 1.045 og 1.055. Ser etter metoder for å øke OGen dersom jeg vil brygge litt kraftigere saker. En av metodene er jo å koke bort en del vann av vørteren, men om en er uheldig med utbytte eller lignende kan det hende ikke nok vann blir kokt bort i løpet av 90 minutter (som jeg vanligvis koker på).
Jeg lurer på hva som skjer med vørteren om jeg koker den 120 minutter eller mer kun med det formål å øke OG. På grunn av av karamellisering vil vel fargen bli mørkere antar jeg (men det er ikke alltid et minus). Hvordan oppfører gjæren seg i forhold til vørter som har kokt lenge?
Koketiden sett i lys av OGen bør jo kunne justeres ned en gang man er ferdig med mesking og har målt volum og SG, slik at man ikke tuller til humleskjemaet sitt.
Andre metoder å øke OG på? Maltekstrakt? Dobbelmesking? Mer malt? Andre former for sukker?
Jeg brygger på en 50L Speidel.
- Magnus
har stort sett brygget øl med OG mellom 1.045 og 1.055. Ser etter metoder for å øke OGen dersom jeg vil brygge litt kraftigere saker. En av metodene er jo å koke bort en del vann av vørteren, men om en er uheldig med utbytte eller lignende kan det hende ikke nok vann blir kokt bort i løpet av 90 minutter (som jeg vanligvis koker på).
Jeg lurer på hva som skjer med vørteren om jeg koker den 120 minutter eller mer kun med det formål å øke OG. På grunn av av karamellisering vil vel fargen bli mørkere antar jeg (men det er ikke alltid et minus). Hvordan oppfører gjæren seg i forhold til vørter som har kokt lenge?
Koketiden sett i lys av OGen bør jo kunne justeres ned en gang man er ferdig med mesking og har målt volum og SG, slik at man ikke tuller til humleskjemaet sitt.
Andre metoder å øke OG på? Maltekstrakt? Dobbelmesking? Mer malt? Andre former for sukker?
Jeg brygger på en 50L Speidel.
- Magnus