Vi ser stadig på nye måter å forkorte bryggedagen på (slik at det kanskje blir mulig å brygge på en kveld). Vi brygger vanligvis ca 110-120 liter ferdig vørter med typisk 25-35 kilo malt. Vi har et frittstående meskekar (todligere vv-bereder med silbunn). Malten knuses med en Monstermill, noe som typisk tar 15-20 minutter. Vi får ofte problemer med klumping når vi tømmer malten (porsjonsvis) opp i meskekaret, så det går mye tid og svette til å røre ut alle klumpene med en meskeåre. Likevel hender det vi får tørre klumper eller at mesken tetter seg ("stuck mash") i bunnen.
Jeg vet at mange profesjonelle mikrobryggerier kverner malten direkte opp i meskekaret, noe som skal ha flere fordeler, bl.a. mindre klumping og at det blir igjen litt luft i malten slik at den ikke så lett synker til bunns. Vi har såvidt nok plass under taket til å plassere kvern og drill oppå meskekaret slik at vi også kan øse malt opp i trakta på kverna, og til å røre nok til at det blir litt sirkulasjon på vannet. Min bekymring er at det vil bli for høy temperatur på vannet for lenge i starten av meskingen, slik at enzymene ødelegges på den første delen av malten. Er det noen som har erfaringer med dette? Bør man begynne med en mindre andel av meskevannet i starten (f.eks. halvparten) for å hindre at det blir for høy mesketemperatur? Da blir det vanskelig å unngå kraftig plasking (og oksydering) av mesken når reten av vannet skal helles oppi.
Råd og erfaringer?
Jeg vet at mange profesjonelle mikrobryggerier kverner malten direkte opp i meskekaret, noe som skal ha flere fordeler, bl.a. mindre klumping og at det blir igjen litt luft i malten slik at den ikke så lett synker til bunns. Vi har såvidt nok plass under taket til å plassere kvern og drill oppå meskekaret slik at vi også kan øse malt opp i trakta på kverna, og til å røre nok til at det blir litt sirkulasjon på vannet. Min bekymring er at det vil bli for høy temperatur på vannet for lenge i starten av meskingen, slik at enzymene ødelegges på den første delen av malten. Er det noen som har erfaringer med dette? Bør man begynne med en mindre andel av meskevannet i starten (f.eks. halvparten) for å hindre at det blir for høy mesketemperatur? Da blir det vanskelig å unngå kraftig plasking (og oksydering) av mesken når reten av vannet skal helles oppi.
Råd og erfaringer?