Klart øl blir uklart??

bjornwaa

Norbrygg-medlem
London Pride Clone - ganske klart etter flaskekarbonering men blitt helt slørete etter å ha stått kaldt et par døgn. Hva skjer ??
 
London Pride Clone - ganske klart etter flaskekarbonering men blitt helt slørete etter å ha stått kaldt et par døgn. Hva skjer ??

Kjøletåke/chill haze. Proteiner som binder seg sammen og blir tåke når temperaturen i ølet synker.
 
Ingen innvirkning på smak, med det samme. Men: noe av det som klumper seg sammen i kjøletåken er gjerne tanniner, som gir et beskt, snerpete preg på ølet, og disse vil falle ut av løsningen raskere når de er der som kjøletåke. Det tar en del tid, men resultatet er et rundere og bedre øl.

Eller sagt på en annen måte: stoffene i kjøletåken gir smak, men de var der før de utgjorde tåke. Og tåken hjelper dem til å felle ut av løsningen.
 
Noe som kan hjelpe for å forhindre dette til en annen gang er blant annet å kjøle ned brygget raskest mulig etter koking. Altså ikke å la det stå og kjøle seg ned selv over lengre tid. Proteinene som forårsaker kjøletåke trenger rask nedkjøling etter kok for å felle ut.
 
Ingen innvirkning på smak, med det samme. Men: noe av det som klumper seg sammen i kjøletåken er gjerne tanniner, som gir et beskt, snerpete preg på ølet, og disse vil falle ut av løsningen raskere når de er der som kjøletåke. Det tar en del tid, men resultatet er et rundere og bedre øl.

Eller sagt på en annen måte: stoffene i kjøletåken gir smak, men de var der før de utgjorde tåke. Og tåken hjelper dem til å felle ut av løsningen.
Hvor lang tid tar det før tåka forsvinner?
 
Kjøletåke forsvinner også på ett blunk når ølet varmes litt opp. Har du "Engelsk" drikketemp i steden for kjøleskaptemp, får du ikke dette problemet.
 
Tilbake
Topp