Hei, er ganske uerfaren med ølbrygging, selv om det ble noen forsøk i ungdomstiden med "øl sett" til hundrelappen og noen kilo sukker for rimelig børst Orker ikke mer av den slags for å si det slik
Nå har vi akkurat kjøpt nytt hus med en romslig kjeller, som burde være utmerket som "bryggerhus". I det ene kjeller rommet tenkte jeg å lage et kjølerom for å få til kontrollert undergjæring av øl. Nedkjøling er jo ikke gratis, så rommet bør vel bli så lite som mulig, men fortsatt være OK å "jobbe" i. Tenkte å isolere med Styrofoam eller Isopor, og kle med baderomsplater e.l. av hygieniske grunner.
Hvordan kjøle ned rommet? Kjøleromsaggregater er jo å få kjøpt, men de er ikke akkurat gratis, og jeg vet ikke riktig hvor mange watt som må til for å kjøle ned f.eks. 3 kvm. Siden jeg har litt erfaring med automasjon var min første innskytelse å lage to hull i yttervegg, og sirkulere kald vinterluft inn i rommet kontrollert med termostatstyrte vifter og spjel. Men da har jeg maks 3 måneder med årlig produksjon, og selv da kan det forekomme dager med mer enn 8 grader utendørs... Så jeg må nok ha en kjølekilde i tillegg.
Hva med å sirkulere kjøleveske (hvor pumpen styres med termostat) fra en fryser stående på utsiden av kjølerommet til en radiator e.l. på innsiden? Tåler en gammel fryser mer eller mindre kontinuerlig drift?
Alle idéer mottas med takk
Nå har vi akkurat kjøpt nytt hus med en romslig kjeller, som burde være utmerket som "bryggerhus". I det ene kjeller rommet tenkte jeg å lage et kjølerom for å få til kontrollert undergjæring av øl. Nedkjøling er jo ikke gratis, så rommet bør vel bli så lite som mulig, men fortsatt være OK å "jobbe" i. Tenkte å isolere med Styrofoam eller Isopor, og kle med baderomsplater e.l. av hygieniske grunner.
Hvordan kjøle ned rommet? Kjøleromsaggregater er jo å få kjøpt, men de er ikke akkurat gratis, og jeg vet ikke riktig hvor mange watt som må til for å kjøle ned f.eks. 3 kvm. Siden jeg har litt erfaring med automasjon var min første innskytelse å lage to hull i yttervegg, og sirkulere kald vinterluft inn i rommet kontrollert med termostatstyrte vifter og spjel. Men da har jeg maks 3 måneder med årlig produksjon, og selv da kan det forekomme dager med mer enn 8 grader utendørs... Så jeg må nok ha en kjølekilde i tillegg.
Hva med å sirkulere kjøleveske (hvor pumpen styres med termostat) fra en fryser stående på utsiden av kjølerommet til en radiator e.l. på innsiden? Tåler en gammel fryser mer eller mindre kontinuerlig drift?
Alle idéer mottas med takk