Har lest og lest på temaet kjøling... Har droppet tanken på motstrømskjølere (både plate- og rørkjølere) da jeg er bekymret med tanke på rengjøring/sterilisering av disse. Så da er en mer tradisjonell kjølespiral gjenstående alternativ.
Jeg kommer til å meske i en 120 liters kjele, så den vil typisk inneholde 80-100 liter kokende brygg, som skal kjøles ned til både over- og undergjæringstemperaturer.
De fleste DIY guider jeg har lest baserer seg på å benytte 50' (drøye 15 meter) lange 1/2" kobberrør, men de aller fleste benytter dette til mindre bryggekjeler - typisk 10 gallon (37 liter). Siden jeg har dobbelt så stor kjele må vel lengden på kobberrør også økes, for å få større kjøleoverflate. Men det er jo en grense over hvor langt røret kan være, før kjøleeffekten avtar (altså, kjølevesken/vannet i røret holder samme temperatur som mesken). Jeg er ikke ingeniør eller flink til å foreta slike beregninger, men gjetter meg til at følgende kan være et OK oppsett: 25 meter 12mm x 1.0mm kobberrør. Eller er det mer hensiktsmessig med 10mm x 1.0mm? Da vil jo kjølevannet passere raskere gjennom kjøleren, og ha en laver utgangstemperatur, samtidig som kjøleoverflaten reduseres...
Vurdere også å lage en whirepool inni kjøleren, ved å pumpe brygget ut fra tappekranen (på utsiden av kjøleren), skråstilt på innsiden av kjøleren, slik som her: http://www.wortomatic.com/php/articles.php?ID=11
Jeg kommer til å meske i en 120 liters kjele, så den vil typisk inneholde 80-100 liter kokende brygg, som skal kjøles ned til både over- og undergjæringstemperaturer.
De fleste DIY guider jeg har lest baserer seg på å benytte 50' (drøye 15 meter) lange 1/2" kobberrør, men de aller fleste benytter dette til mindre bryggekjeler - typisk 10 gallon (37 liter). Siden jeg har dobbelt så stor kjele må vel lengden på kobberrør også økes, for å få større kjøleoverflate. Men det er jo en grense over hvor langt røret kan være, før kjøleeffekten avtar (altså, kjølevesken/vannet i røret holder samme temperatur som mesken). Jeg er ikke ingeniør eller flink til å foreta slike beregninger, men gjetter meg til at følgende kan være et OK oppsett: 25 meter 12mm x 1.0mm kobberrør. Eller er det mer hensiktsmessig med 10mm x 1.0mm? Da vil jo kjølevannet passere raskere gjennom kjøleren, og ha en laver utgangstemperatur, samtidig som kjøleoverflaten reduseres...
Vurdere også å lage en whirepool inni kjøleren, ved å pumpe brygget ut fra tappekranen (på utsiden av kjøleren), skråstilt på innsiden av kjøleren, slik som her: http://www.wortomatic.com/php/articles.php?ID=11