Har du en oversikt/tabell over hvor mye du må tappe av for de forskjellige øltypene? Jeg leste et sted 5% av volum, men dette var vel typisk pils, pale ale etc…
Jeg bruker denne kalkulatoren:
https://www.brewersfriend.com/gyle-and-krausen-priming-calculator/
Jeg har som regel 25-27 liter som skal flaskes, og jeg tapper alltid over 2 liter på 1-liters PET-flasker (juiceflasker) før jeg begynner å fylle gjæringskaret. Jeg gidder altså ikke beregne på forhånd, men det kan du så klart gjøre. Stort sett vil jeg ha 2-2,2 volumes CO2, og på veldig svake øl blir 2 liter litt snaut, men kalkulatoren kan da fortelle deg hvor mye ekstra sukker du må bruke.
Jeg fyller altså gjæringskarene mine rimelig godt opp, og jeg vil ha bare rein vørter i dem, så jeg beregner oppskriftene mine til 33 liter før tapping, etter nedkjøling. Da går dette rimelig greit opp. Jeg tapper også 2-3 liter av bunnfallet over på flasker. De får stå i kjøleskap, og jeg kan dekantere fin startervørter fra dem. Den koker jeg før bruk, men vørteren som har ligget i fryseren, bruker jeg uten å koke. Jeg tiner den dagen før, snur flaskene litt opp-ned noen ganger fordi det samler seg tjukkere sukkerkonsentrasjoner i bunnen når det tiner, og lar dem så stå i kjøleskap til neste dag, da jeg flasker. Da har bunnfallet i flaskene satt seg igjen. (Det blir alltid litt bunnfall.)
Det hele er veldig enkelt. Det vanskelige er å huske å ta flaskene ut av fryseren dagen før
.
NB! Ikke fyll de flaskene som skal i fryseren, helt opp. Vørteren utvider seg jo når den fryses, og sjøl om bunnen i disse flaskene er fleksibel og blir presset ut for å gi rom når det fryser, kan det bli for snaut. Og det kan bli litt kjedelig. Jeg har opplevd et par ganger at det har tytet ut litt søt vørter-slush gjennom korken, men jeg har vært forskåna for større katastrofer enn det.