Hei godtfolk.
Jeg har kjøpt meg ølsett (brewmart, 1.8kg hermetikkboks med gjærpose) og noe rekvisita, tenkte å se om dette er noe for meg før jeg eventuelt avanserer. Har lest en del om brygging, men ønsker kommentarer på om denne fremgangsmåten er verdt å prøve..
På forhånd:
Rengjøre og steriliser alt. Sett 25l gjærkanne med maks 10 liter kaldt vann i fryser ca 1 time før start.
1. Varm ølsett-boksen, 15 min 30*C i ovn.
2. Kok ca 3,5 liter vann i 10 liter kjele. Trekk av platen og hiv oppi 1-1,5kg Moss maltekstrakt.
3. Kok vannet med Moss maltekstrakt, 10-15 minutt (håper å koke ut noen proteiner som legges på overflaten, dette kastes). Trekk av platen.
4. Tilsett ølsettet og topp med vann til ca 8 liter. Kok blanding med vann, ølsett, og moss maltekstrakt på nytt, ca 7 minutt.
5. Gjærposen blandes i ca 350ml kokt vann på 40*C, får stå i 30 min.
6. Skru av varmen, flytt karet til vasken med kalt vann for kjøling, hent gjærkannen fra fryseren.
7. Overfør med hevert fra gryten til gjæringsdunken. Topp opp med vann til 20 liter. Sjekk temperatur, tilsett gjær og rist godt for oksygenering.
8. Stå for gjæring, minimum 2 uker.
9. Tapp over på ny gjæringsdunk med sukkerlake, gjær par dager så hevert til 1.5l flaske.
Jeg har allerede kjøpt moss gjærekstrakt, har nå fått med meg at denne ikke anbefales lenger men vurderer altså alikevel å forsøke å bruke den framfor sukker.
Blir dette for komplisert, bør jeg heller bare prøve bruksanvisningen?
Jeg har kjøpt meg ølsett (brewmart, 1.8kg hermetikkboks med gjærpose) og noe rekvisita, tenkte å se om dette er noe for meg før jeg eventuelt avanserer. Har lest en del om brygging, men ønsker kommentarer på om denne fremgangsmåten er verdt å prøve..
På forhånd:
Rengjøre og steriliser alt. Sett 25l gjærkanne med maks 10 liter kaldt vann i fryser ca 1 time før start.
1. Varm ølsett-boksen, 15 min 30*C i ovn.
2. Kok ca 3,5 liter vann i 10 liter kjele. Trekk av platen og hiv oppi 1-1,5kg Moss maltekstrakt.
3. Kok vannet med Moss maltekstrakt, 10-15 minutt (håper å koke ut noen proteiner som legges på overflaten, dette kastes). Trekk av platen.
4. Tilsett ølsettet og topp med vann til ca 8 liter. Kok blanding med vann, ølsett, og moss maltekstrakt på nytt, ca 7 minutt.
5. Gjærposen blandes i ca 350ml kokt vann på 40*C, får stå i 30 min.
6. Skru av varmen, flytt karet til vasken med kalt vann for kjøling, hent gjærkannen fra fryseren.
7. Overfør med hevert fra gryten til gjæringsdunken. Topp opp med vann til 20 liter. Sjekk temperatur, tilsett gjær og rist godt for oksygenering.
8. Stå for gjæring, minimum 2 uker.
9. Tapp over på ny gjæringsdunk med sukkerlake, gjær par dager så hevert til 1.5l flaske.
Jeg har allerede kjøpt moss gjærekstrakt, har nå fått med meg at denne ikke anbefales lenger men vurderer altså alikevel å forsøke å bruke den framfor sukker.
Blir dette for komplisert, bør jeg heller bare prøve bruksanvisningen?